Belager seg på resten av livet i fengsel

De nye sakkyndige skal blant annet se etter andre fysiske eller psykiske lidelser som kan forklare siktedes fungering.

De nye sakkyndige skal blant annet se etter andre fysiske eller psykiske lidelser som kan forklare siktedes fungering. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Bak lukkede dører fikk Oslo tingrett høre Anders Behring Breiviks hatefulle budskap. Utenfor ble det gjendrevet av et land i samhold og sorg.

DEL

OSLO: Den varetektsfengslede Anders Behring Breivik har i avhør sagt at han belager seg på å tilbringe resten av livet i fengsel. Det opplyste politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo mandag.

Breiviks ønske om å stille i uniform under fengslingsmøtet ble avvist av retten, men han ble gitt anledning til å forklare de uhyrlige handlingene han har erkjent å ha utført i Oslo og på Utøya fredag.

Del på Facebook

– Siktede forklarte at Arbeiderpartiet har sveket landet og folket, og prisen for forræderiet fikk de betalt for, sa tingrettsdommer Kim Heger da han leste opp kjennelsen for pressen etter at fengslingsmøtet var over.

Breivik ble varetektsfengslet i åtte uker med brev-, besøks- og medieforbud, helt i tråd med politiets krav. Han vil bli sittende i fullstendig isolasjon de første fire ukene.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

– To celler

Ifølge Breivik var formålet med terroraksjonen å sende «et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet størst mulig tap for å strupe rekrutteringen.» Han viste til kampen mot «en dekonstruksjon av norsk kultur og masseimport av muslimer».

– Han sa også at han ikke kan la landet sitt bli kolonisert av muslimer, sa Heger.

Retten oppgir faren for bevisforspillelse som den viktigste grunnen til å holde Breivik fengslet. Ikke minst fordi han i avhør har gitt opplysninger om flere terrorceller.

– Saken krever ytterligere etterforskning uten siktedes påvirkning. Det gjelder blant annet påstander om «ytterligere to celler i vår organisasjon», sa Heger – uten å gå i mer i detalj.

Retten finner at Breivik handlet med såkalt terrorforsett da han sprengte den enorme bomben i Regjeringskvartalet og senere skjøt og drepte minst 68 ungdommer på Utøya på Ringerike.  32-åringen nekter straffskyld for angrepene selv om han innrømmer å ha utført dem.

Sto stille

Det avsindige hatet Breivik har lagt for dagen i sitt såkalte manifest og gjennom sine forklaringer til politiet og retten, står i stor kontrast til den varme, medmenneskelighet og omsorg som har fått så mange ulike uttrykk i og utenfor Norge de siste par dagen.

Et konkret vitnesbyrd om dette samholdet er det enorme blomsterhavet utenfor Domkirken. En annen slik manifestasjon fant sted klokken 12 i alle de nordiske land, da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fra Universitetsplassen i Oslo kunngjorde ett minutts stillhet. I hovedstaden tok børsen en pause, og Statens vegvesen hadde oppfordret alle bilister i landet til å kjøre inn til veikanten for å stoppe opp mellom klokken 12.00 og 12.01.

Også i de andre nordiske landene hadde regjeringene i solidaritet oppfordret folk til å stå stille for å minnes de omkomne og vise støtte til de sårede etter fredagens massakre og bombeangrep.
Både i Göteborg og Stockholm fulgte folk oppfordringen. I Stockholm sto tog og annen trafikk stille. Billettlukene stengte, og det var helt stille til og med på T-banen, der mennesker reiste seg i stillhet og respekt.

I Oslo var Universitetsplassen fylt til randen da klokken slo 12, og i løpet av sekunder ble det stille da statsministeren sa de innledende ordene.

Kondolanser

Samtidig ble det lagt ut kondolanseprotokoller over hele landet. Regjeringen selv åpnet for en kondolanseprotokoll på nettstedet regjeringen.no, og etter kort tid hadde over 3.000 skrevet seg inn.
I Universitetets aula skrev der konge, dronning og statsminister under sammen med fylkesmannen i Oslo.

Terrorangrepene får som varslet følger for det politiske ordskiftet foran lokalvalget i september. Partiene ble mandag enige om å stille valgkampen i bero til midten av august. Fram til da skal partiene i solidaritet med Arbeiderpartiet respektere sorgperioden.

– AUF er satt ut av spill. Mange kandidater er enten borte eller sterkt traumatisert. Derfor gir vi ungdomsorganisasjonene dette rådet. Men vi skal ikke avlyse skolevalgene. Bruken av stemmeretten er kjernen i demokratiet, sier Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen.

(©NTB)
 

Artikkeltags