Breivik hevder han overga seg på telefon

Politet ankom Utøya rett etter dette bildet ble tatt av drapsmannen fredag 22. juli. Anders Behring Breivik skal ha ringt politiet da han skjønte at han kom til å bli tatt. 
FOTO: SCANPIX

Politet ankom Utøya rett etter dette bildet ble tatt av drapsmannen fredag 22. juli. Anders Behring Breivik skal ha ringt politiet da han skjønte at han kom til å bli tatt. FOTO: SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Da Anders Behring Breivik skjønte at politiet hadde kommet til Utøya, ringte han politiet og overga seg.

DEL

UTØYA: Flere kilder bekrefter for Drammens Tidende at Anders Behring Breivik ringte til politiet rett før han ble tatt på Utøya.

Del på Facebook


Drammens Tidende har gjentatte ganger konfrontert politiet med en slik samtale, men verken Oslo – politiet, som leder etterforskningen, eller Nordre Buskerud politidistrikt har kunnet bekrefte eller avkrefte en slik telefonsamtale.

Men torsdag kveld bekrefter hans forsvarer Geir Lippestad for NRK at Behring Breivik hevder han var i telefonkontakt med politiet rett etter massakren som tok 69 liv på AUFs sommerleir.

– Han har forklart at han ringte til politiet fra Utøya, men jeg vet ikke om dette er tilfellet, sier Lippestad til NRK.no.

Samtalen skal ha vært svært kort, og kun ha inneholdt noen få setninger.

– Påvirket ikke utfallet

– Det kan hende at det var en slik kontakt i den aller siste tiden før pågripelsen. Men om det kom en slik telefon til politiet, påvirket ikke det utfallet på Utøya. Telefonen kom i tilfelle ikke før den siktede ble klar over at politiet var på øya og at han uansett raskt ville bli tatt, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer til Drammens Tidende i går kveld.

– Han ønsket vel ikke en væpnet konfrontasjon med politiet.

Det er på det rene at politiet tror skytingen ville fortsatt på Utøya, om ikke politiet hadde pågrepet Behring Breivik klokken 18.27.
Kilder Drammens Tidende har vært i kontakt med, gir uttrykk for at en slik telefon ikke har vært en frivillig overgivelse, men en siste utvei for Behring Breivik for selv unngå å bli skutt.

Går igjennom logger

Fredriksen forteller at politiet uansett vil få en klarhet i om Behring Breivk faktisk har ringt politiet.

En av etterforskningsprosjektene tar for seg all kommunikasjon som skjedde i forbindelse med terrorangrepene fredag 22. juli. Der vil man blant annet gå igjennom loggene som viser alle telefoner som kom inn til politiet, og se om dette kan kobles opp imot eventuelle kommunikasjonsmidler Behring Breivik har hatt på seg ute på Utøya.
Det er trolig Nordre – eller Søndre Buskerud politidistrikt som har fått inn telefonen fra Behring Breivik. Telefonloggene til begge disse sentralene vil naturlig nok bli analysert.

– Når kommunikasjonsetterforskerne har gått igjennom alt materialet, vil vi få en oversikt over hva som har skjedd i detalj, sier Fredriksen.
Drammens Tidende forsøkte gjentatte ganger å få kontakt med Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad i går, uten å lykkes.

Les alt om terrortragedien her

Artikkeltags