Breivik varetektsfengslet i åtte uker

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Like før klokken halv tre mandag ettermiddag var terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) tilbake på politihuset etter fengslingsmøtet i tingretten.

DEL

OSLO: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i åtte uker med brev, besøks- og medieforbud.

Del på Facebook

Breivik må også sitte i fullstendig isolasjon de første fire ukene, sa tingrettsdommer Kim Heger i Oslo tingrett mandag ettermiddag. Kjennelsen er i tråd med politiets påstand. Siktelsen gjelder terrorhandlinger, og retten finner at 32-åringen handlet med såkalt terrorforsett da han sprengte en bombe i Regjeringskvartalet og senere skjøt og drepte rundt 80 ungdommer på Utøya på Ringerike Heger viste til forklaringen Breivik kom med i retten der han vedgår å stå bak fredagens angrep. Ifølge Breivik var formålet med terroraksjonen å sende «et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet størst mulig tap for å strupe rekrutteringen. Han viste til kampen mot «en dekonstruksjon av norsk kultur og masseimport av muslimer».

– Retten finner det ikke nødvendig å behandle siktedes motiv nærmere, sa Heger da han leste opp kjennelsen mandag.

Han understreket at også de øvrige bevisene styrker saken mot Breivik, som nekter straffskyld for angrepene. Retten oppgir faren for bevisforspillelse som den viktigste grunnen til å holde Breivik fengslet.

– Saken krever ytterligere etterforskning uten siktedes påvirkning. Det gjelder blant annet påstander om «ytterligere to celler i vår organisasjon», forklarte Heger.

Cirka tre kvarter etter at fengslingsmøtet startet, kjørte kortesjen med Breivik i høy hastighet inn tjenesteinngangen i Politihuset. Klokken 15.30 leste dommeren opp kjennelsen.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

Berømmer dommeren for åpenhet

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle mener kjennelsen fra Oslo tingrett gir allmennheten et godt innblikk i hvorfor Anders Behring Breivik gjorde seg til massedrapsmann. Stanghelle synes ikke tingrettsdommer Kim Heger kom med for mange detaljer om Breiviks motiver i sin kjennelse og derved ga ham den talerstol han har ønsket seg.

– Jeg synes retten fant en god balanse. Dommeren viser en vilje til åpenhet overfor et samfunn som ønsker svar, sier Stanghelle til NTB.

På forhånd var det mye diskusjon om hvor vidt fengslingsmøtet burde gå for åpne dører eller ikke. Opplysningene fra Breivik om ytterligere to terrorceller, mener Aftenposten-redaktøren bør tas til etterretning.

– Det er all grunn til å tro at dette er opplysninger politiet må ha blitt kjent med de siste døgnene, sier han.

Stanghelle mener offentligheten sitter igjen med et todelt bilde av Anders Behring Breivik etter dagens fengslingsmøte.

– Vi ser en mann som forfekter en forkvaklet ideologi som finnes overalt på nettet og som ikke er det minste original. Samtidig ser han ut til å ha utviklet en helt særegen psyke, der han gjennom ekstreme voldshandlinger ser på seg selv som varsler, redningsmann og martyr – ikke bare for Norge, men for hele Vest-Europa.

Fikk ikke bruke uniform

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble nektet å iføre seg sin tempelridderuniform under mandagens fengslingsmøte. Oslo politidistrikt sendte på forhånd over bilde av siktede i det Oslo tingrett betegner som en «gallauniform». Retten mente det ville være uverdig, i strid med domstolloven å benytte denne under et fengslingsmøte.

– En slik fremstilling vil, hensett til sakens svært alvorlige karakter, stride mot alles verdighet og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende, etter domstolslovens paragraf 132, heter det i kjennelsen fra dommer Kim Heger i Oslo tingrett.

Uniformen tilhører den antimuslimske, europeiske organisasjonen Breivik hevder han representerer.

Ropte «jævla morder»

Møtet startet forsinket. En drøy halvtime etter at møtet skulle startet, ankom Breivik i pansret bil Oslo tinghus via en innkjørsel i kjelleren. Dette er den vanlige inngangen for arrestanter som skal fremstilles.

Da bilen han satt i passerte folkemengden bak tinghuset, var det et par-tre karer som sparket og slo på bilen og skrek «forræder» og «jævla morder». Like etter måtte hans forsvarer, advokat Geir Lippestad, brøyte seg vei gjennom pressekorpset i åttende etasje. Enkelte av de fremmøtte greide ikke å forholde seg rolige, men slengte ukvemsord til forsvareren.

Like før klokka 14.00 kom det meldinger om at møtet var i gang.

Lukket møte

Allerede før Breivik ble ført inn i rettssalen, hadde retten bestemt at dørene skulle lukkes. Når retten er satt, må politiet på nytt begjære at selve møtet holdes for lukkede dører. Deretter kan forsvareren legge fram sitt syn, før tingrettsdommer Kim Heger avgjør om dørene skal forbli lukket. Rettssalen og de nærmeste rommene ble gjennomøkt med bombehund før Breivik ankom Oslo tinghus.

Heger hadde i forkant lagt stor vekt på det offentliges behov for åpenhet i saken. Det samme gjelder medienes behov for informasjon. Imidlertid finner retten at det er enda mer tungtveiende grunner til at møte skulle starte for lukkede dører.

Ikke uniform

– Det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon, heter det i kjennelsen, som tingrettsdommeren har vært alene om å fatte.

Hensynet til sikkerheten skal ha veid tungt da Heger vedtok å lukke dørene. Vanligvis gir tingretten pressen anledning til å uttale seg i slike saker, men av praktiske grunner har dette ikke latt seg gjøre i denne saken.

Breivik hadde på forhånd sagt at han ønsket åpne dører og å stille i uniform under fengslingsmøtet. Dette har politiet avvist, melder TV 2.

Artikkeltags