Breivik viste hvordan han drepte

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

UTVIKA:  Anders Behring Breivik virket rolig og uberørt da han i detalj viste og forklarte politiet hvordan han gjennomførte massakren på Utøya, skriver VG.

Del på Facebook

Fulgt av tungt væpnet politi vendte den terrorsiktede 32-åringen tilbake til AUFs leirsted lørdag

Breivik ankom ferjeleiet ved Utvika iført sin karakteristiske røde genser litt over klokken 14. Han ble deretter fraktet over til Utøya med MS Thorbjørn, den samme båten han fikk skyss med da han kom til øya fredag 22. juli.
Da følget ankom Utøya startet Breivik – med et tau festet til kroppen – å forklare hvordan han gjennomførte hvert enkelt drap. Rekonstruksjonen skal ha vart i åtte timer.

LES OGSÅ: Breivik avhørt i detalj om Utøya-massakeren

Intetanende turister

Ifølge forsvarer Geir Lippestad, som selv var til stede på Utøya lørdag, så husker 32-åringen hver enkelt episode godt. To sivile polititjenestemenn filmet rekonstruksjonen slik at den senere kan legges fram i retten.

Det var også lørdag mange skuelystne som stoppet langs veien for å legge ned blomster og minnes ofrene på Utøya. Ingen la merke til at den terrorsiktede satt i en av bilene som kjørte ned til ferjeleiet, ifølge VG. Heller ikke turistene på campingplassen like ved skal ha skjønt hva som foregikk.

I tillegg til tauet hadde Breivik fotlenke og håndjern festet til kroppen da han ankom Utvika. Seks politibåter utplassert rundt øya fikk folk i nærheten til å stusse, men politiet sørget for å skjerme 32-åringen godt.

LES OGSÅ: Advarer mot å tiltale Breivik for forbytelser mot menneskeheten

Simulerte skudd

Politihelikopteret, som sto på bakken da Breivik skjøt ned AUF-ungdommene 22. juli, var i lufta over Utøya mens rekonstruksjonen pågikk. Ett av formålene skal ha vært å sikre at det ikke lå folk i skjul som hadde funnet ut hva som foregikk og ønsket å hevne seg på den terrorsiktede.

Ved flere anledninger under rekonstruksjonen er Breivik synlig på lang avstand. Minst to ganger gjør han bevegelser med hendene som om han holder et skytevåpen og fyrer av.

Et bilde tatt av en VG-fotograf viser den terrorsiktede mens han later som han sikter utover vannet. Flere av de overlevende AUF-erne har fortalt at de ble beskutt mens de svømte bort fra redselsscenene som utspant seg på øya.
Først utpå kvelden var Breivik tilbake ved ferjeleiet i Utvika, og litt etter klokka 22 ble han kjørt bort.

Alt om terrorangrepene i Norge 22.07.2011

 

Artikkeltags