Buskerud hardt rammet

AUFs sommerleir på Utøya endte i et blodbad. Tilbake sitter ungdommer som er merket for livet, og foreldre og pårørende som enten fortvilet venter på livstegn fra sine kjære eller som gjør sitt beste for å dempe sjokket barna deres er preget av.

AUFs sommerleir på Utøya endte i et blodbad. Tilbake sitter ungdommer som er merket for livet, og foreldre og pårørende som enten fortvilet venter på livstegn fra sine kjære eller som gjør sitt beste for å dempe sjokket barna deres er preget av. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Seks personer fra Buskerud er ennå ikke funnet i live.

DEL

BUSKERUD: Hele Buskerud og drammensregionen er dypt preget av tragedien som utspilte seg på Utøya fredag ettermiddag.

Del på Facebook

I Buskerud Ap har man de siste døgnene jobbet intenst med å få oversikt over sine deltakere, og i går kom oversikten som viser at regionen er sterkt rammet.

Seks personer er ennå ikke funnet i live, én er hardt skadd og nitten overlevende ungdommer er merket for livet etter det de så og opplevde på den lille øya.

Hittil er minst 86 menneskeliv gått tapt etter masseskytingen på Utøya og 7 er bekreftet omkommet etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Totalt er 96 personer skadd.

Flere av disse er til behandling på sykehusene i regionen, deriblant AUF-medlem Marte Ødegaarden (17) fra Kongsberg, som ligger hardt skadet på Drammen sykehus.

Ikke funnet i live

De to AUF-jentene fra Drammen som lørdag ble meldt savnet, er fortsatt ikke funnet i live. De to jentene er i tenårene.

Ifølge talspersoner i Arbeiderpartiet ønsker familiene til de to jentene å bli mest mulig skjermet. Det er imidlertid opprettet støttegrupper og støtteerklæringene strømmer på via sosiale medier til de berørte.

«Ord blir fattige! Tenker masse på dere i denne vanskelige tiden,» skriver en.

I tillegg til de to drammensjentene, er to frivillige vakter fra Øvre Eiker savnet. Det samme gjelder daglig leder på Utøya og en ung jente fra Nore og Uvdal.

En 20-årig gutt fra Svelvik ble skutt og er behandlet for skadene på Ullevål syk, ehus, men er utenfor livsfare.

Søker på alle fronter

Lise Christoffersen har gjennom helgen vært i kontakt med mange av de pårørende. Hun forteller om mennesker som er dypt fortvilet over ennå ikke å ha fått svar på hvor deres kjære er, men også om pårørende som er glade for å ha fått tilbake sine ungdommer i live.

– Vi krysser nå fingrene for at vi snart får beskjed om de savnede er funnet, sier hun.

Dette kan imidlertid ta tid. Ifølge politiet er det nemlig usikkert hvor mange som var på Utøya da Anders Behring Breivik gikk amok.

Eksperter fra Kripos jobber med å identifisere de drepte, og politiet vil offentliggjøre en navneliste med de drepte når man er sikker på å ha en fullstendig oversikt og når alle pårørende er varslet.

Redningsmannskapene jobber samtidig på spreng for å finne flere drepte og levende.

– Vi jobber på flere fronter, men søk etter personer er selvfølgelig det viktigste. Og vi søker fortsatt etter levende personer, uttaler Henning Holtaas, pressekontakt og politijurist ved Oslo-politiet til Drammens Tidende søndag ettermiddag.

Minnemarkeringer

Lise Christoffersen forteller at dramaet på Utøya har satt dype spor i partiet. Hun er også sterkt imponert over hvordan ungdommene som opplevde sitt livs mareritt denne fredagen står sammen.

– De tar vare på hverandre og støtter hverandre. Til tross for det de har vært vitne til, er de sterke, flotte og modige ungdommer. De har en sterk ideologisk verdiforankring som jeg tror vil bli enda mer forsterket etter dette, sier hun.

Mandag mellom klokken 12 og 15 legger Buskerud Arbeiderparti ut en minneprotokoll i Folkets Hus i Drammen der alle som ønsker kan uttrykke sin støtte.

Øvre Eiker kommune inviterer også til minnemarkering mandag klokken 11.55 utenfor rådhuset i Hokksund.

LES ALT OM TERRORANGREPENE I NORGE 22.07.2011

Artikkeltags