De overlevde Utøya-tragedien

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

De overlevde Utøya-massakren og ble vitner til grusomme hendelser. Les de sterke beretningene til ungdommene fra fylket vårt.

DEL

BUSKERUD: Hver sommer samles hundrevis av AUF-ere til den årlige Utøyaleiren. De kommer fra hele landet for å ha det sosialt og lære om politikk. Årets sommerleir fikk en brå slutt da en mann utkledd som politi entret øya, og startet å skyte vilt rundt seg.

Under den internasjonale pressekonferansen i Hønefoss onsdag 27. juli opplyste stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt at nærmere 300 personer ble reddet av privatbåter eller svømte selv i sikkerhet.

Disse ti ungdommene er blant de 21 fra Buskerud som overlevde skuddramaet på øya i Tyrifjorden (tall fra Buskerud AUF):

Del på Facebook

Nicoline Bjerge Schie (21) fra Drammen havnet midt i skuddramaet på Utøya . Sammen med omtrent 15 andre gjemte hun seg i en fjellsprekk mens den ville skytingen pågikk.

- Det må ha vært mellom fem og ti som falt i vannet. Det var veldig bratt der. Mange av dem så ut til å ha alvorlige skader. En tror jeg var truffet i ansiktet. Men vi kunne jo ikke gjøre noe. Vi måtte bare bli der vi var. Vi lå helt, helt stille, sier hun til Dagbladet.

LES MER OM BERETNINGEN TIL NICOLINE HER

Tonje Kristensen (23) fra Mjøndalen befant seg i andre etasje på hovedbygget da skuddramaet brøt ut. Hun hoppet ut av vinduet og pådro seg brudd i ryggen etter fallet men trosset smertene og løp for livet langs vannet. Overalt så hun skadde og døde venner ligge.

– Utøya er ikke så stor, så uansett hvilken vei du flyktet så hørte du eller så gjerningsmannen. Skuddene bare gikk og gikk og gikk, sier Tonje til Drammens Tidende.

DETTE OPPLEVDE TONJE UNDER DEN SKREKKFULLE TIMEN PÅ UTØYA 22. JULI


Lederen i Øvre Eiker Ap, Elise Haraldsrud Lien
(19) fra Skotselv, var på toalettet da de første skuddene falt. Ifølge Bygdeposten visste hun der og da at noe var seriøst galt. Elise la på sprang og stoppet ikke opp før hun havnet på den andre siden av øya.

- Her møtte jeg et søskenpar fra Troms og vi la oss bak et tre for å søke dekning. Jeg la meg over dem for å forsøke å skjerme dem, sier Elise til Bygdeposten.

Kristian Lundø (18) er leder i Modum AUF. Han var i en samling for Buskerud-leiren og snakket om hendelsen i Oslo da han hørte skudd. Først trodde han det hele var en dårlig spøk. Han skjønte først alvoret da det kom flere nye skudd og folk kom løpende mot dem.

– Jeg hørte en vepselignende summing i luften som tydet på at prosjektilene suste nær oss. Det smalt også i trærne rett ved oss da skuddene traff, forteller han til bygdeposten.no.

Kristian og noen av hans venner gjemte seg i en skrent ved vannet. Herfra prøvde de å rope til seg andre ungdommer som kom etter.

- Fire ble skutt før de kom så langt, forteller han.

LES MER OM BERETNINGEN HANS PÅ BYGDEPOSTEN

Oda Eriksen, Mari Eriksen og Johannes Andersen Torp fra Hurum har også valgt å stå fram med sine historier fra de gruoppvekkende øyeblikkene på øya.

Oda Eriksen løp i dekning bak en bygning da skuddene falt.

- Etter å ha gjemt meg bak murhuset en stund, hørte jeg en mann si at han var fra politiet og at det var trygt å komme opp fra gjemmestedet. Flere begynte å gå opp mot stien og jeg hørte skudd. Jeg så folk ble skutt ned og falt i vannet. Selv hoppet resten av vi som var igjen oppå hverandre og prøvde på en måte å grave oss ned i bakken, forteller hun til Røyken- og Hurums Avis.

Johannes Andersen Torp berget livet ved å legge på svøm mot fastlandet. Johannes kan fortelle at flere som svømte bak ham ble truffet av kuleregnet.

- Jeg aner ikke hvor lenge jeg svømte, men det føltes som en evighet. Jeg forsøkte å holde hodet kaldt for å unngå panikk og drukne. For å unngå å bli for sliten, svømte jeg ofte på ryggen og lot armene hvile. Da jeg omsider kom over til fastlandet var det fremdeles skyting på øya, forteller han til rha.no.

HER KAN DU LESE MER OM DERES BERETNINGER FRA SKUDDRAMAET OBS! Sterke og detaljerte beskrivelser i beretningene.

Var livstruende skadet

Byavisen Drammen har i denne ukas utgave en artikkel som delvis omhandler brødrene Eivind (22) og Håkon Knudsen (19) fra Drammen. Begge overlevde massakren på Utøya.

LES ARTIKKELEN HER

Marte Ødegården (17) fra Konsberg var livstruende skadd etter at hun ble skudd i ryggen på Utøya. Hun ligger nå på Oslo universitetssykehus og tilstanden er stabil.

LES MER OM MARTE HER:
- Jeg kommer ikke til å slutte med politikk, bare fordi en gærning har skutt meg.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

Artikkeltags