OSLO: – Jeg er glad for at statsministeren beklaget, det var det helt nødvendig å gjøre, sa Frp-leder Siv Jensen før hun understreket at det kun er én mann som har skylden for 22. juli, nemlig gjerningsmannen.Statsminister Jens Stoltenberg erkjente i sin redegjørelse for Stortinget tirsdag at han ikke var forberedt på den omfattende og dype svikten i norsk beredskap og beredskapskultur som 22. juli-kommisjonen dokumenterer, og kom med flere beklagelser.

LES OGSÅ: - Ingen grunn til at Stoltenberg må gå

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

– Hvorfor?

Høyre-leder Erna Solberg er mer opptatt av hvorfor det sviktet.

LES OGSÅ: Advarte mot lav bemanning lenge før 22.juli

– Vi har hørt Stoltenberg beklage, men en beklagelse må være mer enn ord. Han har beklaget at det gikk galt, men jeg tror vi i Stortinget venter på en forklaring på hvordan det kunne gå galt, sa Solberg.

Hun viste til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i 2007 anslo overfor regjeringens sikkerhetsråd at det var mer enn 50 prosent sannsynlig med et terroranslag i Norge i løpet av tre til fem år.

– Det ubehagelige spørsmålet det leder til, er hva regjeringen gjorde med den opplysningen, sa Solberg.
Hun påpekte også at sårbarheten som Gjørv-kommisjonen har avdekket, tidligere har vært påpekt av Riksrevisjonen, opposisjonspartier og andre.

Stoltenberg viste til at midlene til spaning ble styrket i revidert budsjett 2007 samt at beredskapstroppen og samarbeidet med etterretningstjenesten ble styrket.

– Men vi må huske at det vi ble advart mot i 2007, var ekstreme islamistiske grupperinger, sa Stoltenberg.

Forbud?

Justisminister Grete Faremos (Ap) varslet i sin redegjørelse at hun så raskt som mulig vil komme med forslag knyttet til 22. juli-kommisjonens forslag om å forby halvautomatiske våpen.

Hun mener det er maktpåliggende å oppnå bedre styring av IKT i politiet, og justisministeren understreket ansvaret for at alle departementene følger opp med tiltak etter kommisjonens rapport.

– Jeg skal påse at samtlige følger opp dette ansvaret. Allerede 1. oktober skal de levere en rapport med klare prioriteringer og klare målsettinger, sa Faremo.