En musikalsk hyllest til vårt «lille land»

Maria Mena fremfører "Mitt Lille Land" av Ole Paus i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli.

Maria Mena fremfører "Mitt Lille Land" av Ole Paus i Oslo Domkirke under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det ble en gripende minnekonsert i Oslo domkirke lørdag ettermiddag.

DEL

OSLO: I englehvit kjole sang Maria Mena seg inn i folks hjerter med låten som har blitt selve symbolet på kjærligheten vi har sett den siste uken.

Del på Facebook

Etter terroraksjonen har mange funnet trøst i musikken, blant annet i Maria Menas versjon av låten «Mitt lille land». Teksten lyder «Mitt lille land, et lite sted der en håndfull fred slengt ut blant vidder og fjord». Lørdag ettermiddag framførte hun låten på minnekonserten i Oslo domkirke.

– Jeg har aldri vært så stolt over landet mitt som jeg har vært i det siste, og denne låten formidler nettopp dette, sier Maria Mena.

Tårer

På sin Twitter-side skriver hun:

– Å synge i kirken i dag er det vanskeligste og viktigste jeg noensinne har gjort. Klarer ikke holde tårene tilbake nå.

Konserten i Domkirken er også oppkalt etter sangen «Mitt lille land».

– Denne uken har mange låter blitt ikoniske. Vi har derfor funnet det riktig å be artistene framføre disse, sier kulturredaktør Hege Duckert i NRK.

En annen artist som er sterkt preget av forrige helgs hendelser, er Bjørn Eidsvåg.

– Det ligger et alvor bak dette som det er vanskelig å bære. Men det er en ære å få lov å synge, og å se publikum forandre seg i løpet av konserten, sa han på en pressekonferanse i forkant av konserten.

– Bare musikken igjen

Under konserten spilte han låtene «Evig hvile» og «Eg ser». Sistnevnte er mye brukt i forbindelse med begravelser og sorg, og under framførelsen lørdag brast flere i gråt. Men det var kanskje ordene i «Evig hvile» som traff ekstra hardt: «Ingenting blir noen gang som før. Og før kommer aldri mer igjen».

– Vi skal ikke undervurdere musikkens kraft, sier Eidsvåg.

Selv om konserten i utgangspunktet ble arrangert som en støtte til dem som har vært direkte berørt den siste uken, som pårørende, overlevende, brannvesen, helsepersonell og politi, strømmet også andre til kirken lenge før konserten startet. Konserten ble vist på storskjerm på Youngstorget i Oslo, i tillegg til i en rekke andre byer i landet og på internett. Senere lørdag kveld ble den sendt på TV.
Kronprins Haakon og prinsesse Astrid var blant gjestene i kirken. De mottok applaus fra publikum da de ankom. Flere artister har ønsket å stille opp i en slik markering til minne for ofrene etter terrorhandlingene. Haddy N’jie var en av disse.

– Det har vært mange sterke taler og sterke bilder den siste uken. Nå er det bare sanger igjen, sier hun.

Til ungdommen

Maria Mena, Bjørn Eidsvåg og Haddy N’jie var ikke de eneste artistene som opptrådte i kirken lørdag. Sammen med Kringkastingsorkesteret framførte Åge Aleksandersen, Kurt Nilsen, Helene Bøksle, Karpe Diem, Sigvart Dagsland, Ingebjørg Bratland og Ole Paus sine låter.

Stemningen ble spesiell da Kurt Nilsen og Helene Bøksle framførte låten «Gje meg handa di ven». Men det var da Ingebjørg Bratland framførte «Til ungdommen» flest lot seg berøre, også en gråtkvalt programleder Hilde Hummelvoll. Hun kunne fortelle en historie fra Utøya om noen ungdommer som forsøkte berge livet ved å svømme over fjorden. For å hente styrke til å klare turen, og for å glemme skuddene de hørte, sang de strofer fra «Til ungdommen» til hverandre.

Svært preget

Regjeringen var under konserten representert ved justisminister Knut Storberget (Ap), kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap). Dessuten var representanter fra de andre partiene til stede.

Det var også AUF-leder Eskil Pedersen, som var tydelig preget.

Deltar ved alle begravelser

Landets politiske ledelse vil prioritere å delta i alle begravelsene og bisettelsene etter terroranslagene.

77 mennesker mistet livet i forbindelse med bombeangrepet i Oslo og massedrapet på Utøya. To ble stedt til hvile fredag, 75 blir begravet eller bisatt i de nærmeste dagene.

– Så langt det er mulig og de pårørende ønsker det, blir det deltakelse fra politisk nivå ved alle, sier Inger-Anne Ravlum, statssekretær ved Statsministerens kontor til Aftenposten.
Fredag deltok utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) i to av begravelsene etter Utøya-massakren.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

(©NTB)
 

Artikkeltags