OSLO: Bruken av helikoptre står sentralt i mye av kritikken som rettes mot politiet. Politihelikopteret i Oslo var ikke på plass på Utøya før to timer etter at den terrorsiktede Anders Behring Breivik var pågrepet.

Offisielt har politiet avvist at helikopteret kunne ha reddet liv om det hadde vært i beredskap, men ifølge Dagsavisen skal sentrale politikilder være sterkt uenige i dette. De har imidlertid fått munnkurv fra ledelsen.

Del på Facebook

Skarpskyttere trente i helikopteret

Politihelikopteret har hatt en sentral rolle i årlige terrorøvelser, og skarpskyttere fra politiets beredskapstropp har trent sammen med politihelikoptertjenesten. Målet med treningen har nettopp vært å øve på situasjoner hvor en gjerningsmann må uskadeliggjøres.

Flere kilder med inngående kunnskap til helikoptertjenesten mener man kunne ha reist til Oslo, plukket opp en skarpskytter, dratt til Utøya og skutt Breivik så snart de kom nær nok, skriver Dagsavisen. Flytiden fra Gardermoen til Oslo er rundt 14 minutter, og fra Oslo til Utøya rundt åtte minutter.

Redningshelikopter sto klart

Uten at politiet var klar over det, sto et Sea King redningshelikopter klar til bruk på Voldsløkka i Oslo 22. juli. Helikopteret kunne vært på Utøya på under ti minutter, men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt, melder TV 2 . Ifølge Hovedredningssentralen var ikke redningshelikopteret loggført med oppdrag i det aktuelle tidsrommet. Ifølge Forsvaret skal et Sea King-helikopter kunne frakte åtte til ti personer og utstyr.

– Det var «helsesporet» som hadde ansvaret for dette helikopteret, og ikke politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til kanalen.

Ikke sikkert politiet vil spart tid

Fredriksen mener at det ikke er sikkert at det ville gått raskere å frakte beredskapstroppen luftveien dersom de hadde visst om helikopteret.
– Vi er veldig i tvil om det ville gjort noe med tidsbildet, sier han.

Samtidig sto altså politiets helikopter på bakken. Ifølge TV 2 gikk det ikke mer enn 15 minutter etter bomben i Regjeringskvartalet gikk av, før personell fra politiets helikoptertjeneste meldte seg til tjeneste. De fikk beskjed av politiledelsen om at det ikke var nødvendig. Klokka 19, 33 minutter etter at Breivik var pågrepet, kom kontrabeskjeden, og de ble kalt inn likevel.

– Dette er ukjent for meg. Det er en vurdering som er tatt i kampens hete, og så får man vurdere i ettertid om det var riktig vurdering, sier Fredriksen.

Kjørte 3 kilometers omvei

Politiet innrømmer også at de ikke valgte korteste vei til Utøya, men kjørte en omvei på nesten 3 kilometer med gummibåten som hadde mannskaper fra beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt om bord.

Båten begynte å ta inn vann og fikk dessuten motorstopp etter kort tid på den 3,6 kilometer lange strekningen sørover mot Utøya. Til slutt måtte det to hurtiggående private båter til for å hjelpe politiet over.

Politiet hadde bevisst valgt å sette seg i båten et godt stykke nord for kaia i Utvika. Avstanden fra småbåthavna over til Utøya er bare om lag 675 meter.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

(©NTB)