Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Anders Behring Breivik som er pågrepet etter drapene på AUFs sommerleir og bomben i Oslo sentrum fredag, har hatt verv i FpU og uttrykt høyreekstremistiske holdninger.

DEL

OSLO:Anders Behring Breivik (32)  ble pågrepet på Utøya etter han utkledd som politimann tok seg inn på AUFs årvisse sommerleir og skjøt og drepte minst 80 ungdommer. Politiet mistenker ham også for å ha stått bak den voldsomme bomben som tidligere fredag kostet minst sju menneskeliv i regjeringskvartalet i Oslo og opplyser at han skal ha blitt observert i området.

Det siste nå er at at han kjøpte 4. mai 6 tonn kunstgjødsel, opplyser Felleskjøpet til Reuters.

Del på Facebook

Islamkritisk

32-åringen har avtjent førstegangstjeneste i Forsvaret og var medlem av Oslo pistolklubb. Han hadde flere våpen lovlig registrert i sitt navn, blant annet automatvåpen. Utover dette er han ukjent for politiet.

Han skal også ha markert seg som enn flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant dem Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

Ifølge VG Nett opprettet han for seks dager siden en konto på nettsamfunnet Twitter, der han la ut et sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill. «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests» – en person med en overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser, lød sitatet.

Bakgrunn fra FpU

NTB melder at Anders Behring Breivik (32), som er siktet for skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo, har hatt verv i FpU.

Det bekrefter Fremskrittspartiet overfor Aftenposten.no.

Den 32 år gamle mannen meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004, skriver Aftenposten.no. Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen i Oslo i perioden 2001–2003 og en kort periode i lokallaget på Frogner i Oslo i 2003. I 2006 ble han fjernet fra registrene.

Han var dessuten engasjert i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 1997 til 2007. Han meldte seg aktivt ut i 2007.

I FpU hadde Anders Behring Breivik to verv, det første som formann i Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002, det andre som styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.
I et innlegg på Document.no skriver Anders Behring Breivik selv at han «i flere år» har arbeidet for Frp.

Frimurer

Mannen hadde for noen år tilbake en profil på Facebook der han postet en rekke høyreekstreme og kontroversielle meninger. Profilen ble senere deaktivert og erstattet av en ny, der 32-åringen for få dager siden la ut flere nye bilder av seg selv. Han har ingen kjent tilknytning til nåværende eller tidligere grupper på ytre høyre fløy, men var frimurer og medlem av Johannes-losjen St. Olaus T.D. Tre Søiler.

– Vi har ingen mulighet til å uttale oss om enkeltpersoner eller enkelthendelser knyttet til eventuelle medlemmer, sier pressetalsmann Helge Qvigstad i Den norske Frimurerordenen til Dagbladet.no.

Flyttet til Rena

32-åringen har de siste årene opprettet flere firma, som alle har blitt oppløst etter kort tid.

Et av firmaene drev med utvikling av salgstjenester på internett, mens firmaet Geofram skulle drive med dyrking av grønnsaker. Dette kan ha gitt han tilgang på store mengder kunstgjødsel, som kan være en sentral bestanddel i hjemmelagede bomber. 32-åringen har inntil nylig vært oppført med morens leilighet på Oslo vestkant som adresse, men meldte i juni flytting til Rena i Østerdalen. Rena huser en av landets største militærleire og er hjem for blant annet Hærens befalsskole, Hærens Jegerkommando, Hærens våpenskole og Telemark bataljon.

Det er uklart om han hadde kontakt med det militære miljøet i Rena. Forsvarets operative hovedkvarter ønsket natt til lørdag ikke å kommentere dette overfor NTB, men henviste til politiet.

 

Artikkeltags