Kommuniserte via faks under redningsarbeidet

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Redningsmannskapet opplevde store kommunikasjonsproblemer under redningsaksjonen på Utøya.

DEL

HOLE: Politiet som ledet redningsoperasjonen på Utøya kunne ikke bruke det nye nødnettet.  Dermed måtte politiet i Nordre Buskerud politidistrikt gi beskjeder over ukryptert nett, mobiltelefon, e-post og faks, melder NRK.

Del på Facebook

Politioverbetjent Kaare Tiller i Nordre Buskerud Politidistrikt bekrefter at det ble benyttet analogt samband som ikke er avlyttingssikkert, samt mobiltelefoner for å kommunisere.

Etter hvert ble også e-post og faks tatt i bruk.

Da gjerningsmannen ble pågrepet, var det umulig å gi beskjed til alle redningsmannskaper samtidig, forteller politioverbetjenten i Nordre Buskerud politidistrikt.

– Det upraktiske med det er jo at de som kommer og bistår oss fra nabodistriktene, og som har nødnettet fra før, ikke personlig kan kommunisere direkte inn til vår sentral, sier Tiller til NRK.

Han innrømmer at dette skapte problemer i den ekstreme situasjonen som utspilte seg på Utøya.

LES OGSÅ: En bunnløs sorg

Frustrerte

Fredrik Westmark, leder av ambulansepersonellets yrkesorganisasjon, var i kontakt med ambulansearbeidere som var frustrerte fordi de ikke fikk kommunisert med andre redningsarbeidere på Utøya:

– Situasjonen der var jo at man hadde ambulansetjenester som kom inn med nødnett i et område som ikke hadde dekning, fordi det området ikke er utbygd for det nye nødnettet, forteller han til NRK.

LES OGSÅ: 15.000 nødmeldinger etter terrorangrepene

Westmark mener dette gjorde redningsarbeidet vanskeligere.

– I tillegg hadde man et analogt nett som det ikke var dekning på overalt, så man hadde da problemer med kommunikasjon enkelte steder nede på stranda på utsiden av Utøya, for der er det jo mange hull i dekningsområdet, sier Westmark.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er enig at det byr på utfordringer når ikke alle har tilgang til det samme nettet.

– Jeg tror de fleste skjønner at da vil viktig informasjon kunne gå tapt og det blir vanskeligere å lede operasjoner fordi kommunikasjonen mellom de ulike etatene, og kommunikasjon når det skjer alvorlige hendelser er kjempeviktig, sier Johannessen.

LES ALT OM TERRORANGREPENE I NORGE 22.07.2011

Artikkeltags