- Nå er han her, nå dør jeg.

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nettsamfunn og blogger renner over av kondolanser, vitnebeskrivelser og omsorg.

DEL

OSLO/UTØYA: Ungdommer som var på Utøya under angrepene beskriver nærmere hva som skjedde: – Nå er det over. Han er her. Nå dør jeg.

Del på Facebook

Nettsamfunn og blogger renner over av kondolanser, vitnebeskrivelser og omsorg.

– Vi løp inn i skogen. Jeg så meg rundt. «Er han her? Skyter han mot meg? Ser ham meg?»

Prableen Kaur, bystyrekandidat for Oslo Arbeiderparti, beskriver sin egen opplevelse på Utøya i et blogginnlegg fredag morgen.

Flere av ungdommene som var på Utøya deler opplevelsene sine over internett fredag.

Sterk lesing

Kaur selv forteller at hun løp inn i skogen.

– En mann kom. «Jeg er fra politiet.» (..) Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg. Jeg ble liggende. Jeg tenke: «Nå er det over. Han er her. Han tar meg. Nå dør jeg.»

Folk skrek. Jeg hørte at andre ble skutt. (..) Jeg spilte død. Jeg lå der i minst en time. Det var helt stille. Jeg vred forsiktig på hodet for å se om jeg kunne se noen levende. Jeg så lik. Jeg så blod. Frykt. Jeg bestemte meg for å reise meg. Jeg hadde ligget oppå et lik. To lik lå på meg. Jeg hadde englevakt," skriver hun.

Fulle nettsamfunn

Natt til fredag og utover dagen fyltes debattforum, blogger og nettsamfunn som Facebook og Twitter, av engstelige, lettede, triste og forvirrede meldinger.

Ungdommer som slapp unna skytedramaet på Utøya forsikrer venner om at de er trygge, andre venter fortsatt på svar fra vennene sine. Frivillige lager lister over hvem som er i sikkerhet.

Facebookprofilene til noen av ungdommene som skal ligge på Ullevål sykehus til behandling for skuddskader renner over av meldinger om støtte, håp og omsorg.

Flere støttegrupper på Facebook er også opprettet, og antall medlemmer vokser raskt. De oppfordrer alle i Oslo til å hjelpe til med alt de kan.

– Den verste dagen i mitt liv

Bystyrekandidat for Oslo Ap, Khamshajiny Gunaratnam, beskriver sin opplevelse i et debattinnlegg, i Dagsavisen.

Hun kastet seg på sjøen og begynte å svømme sammen med en venn.

– Når vi hadde svømt et stykke sa vennen min: «Kamzy, nå skal du ikke se tilbake. Du skal se rett fram på landsiden og tenke at det er målet ditt.»

Mannen skjøt etter dem i vannet, men ingen av dem ble truffet. Det ble heller ikke fylkessekretær i Telemark AUF, Adrian Pracon, selv om det var nære på.

– Jeg var kanskje sju meter unna ham da han ropte at han skulle drepe alle, og at alle skulle dø. Han siktet på meg med pistolen, men skjøt ikke. Vi overlevde på grunn av kroppene som lå rundt oss, vi lot som om vi var døde, forteller Pracon til CNN på telefon fra sykehuset.

Preget leder

Både norske og utenlandske medier er fulle av beskrivelser fra flere ungdommer som var på Utøya. Scenene er sterke.

Dagen etter massakren, hvor 84 ungdommer gikk bort, var leder av AUF, Eskil Pedersen, klar på at de ikke vil la seg skremme til taushet og at organisasjonen ønsker seg tilbake til Utøya så fort som mulig.

– I dag må vi ta vare på hverandre, på våre kamerater, de vi er så glad i. AUF lar seg ikke true til taushet. Vi møter dette hatefulle, ufattelige angrepet med følgende beskjed: AUF og AUFs ideer lever videre som de alltid har gjort. Vi gir oss ikke i kampen for det vi tror på. Vi skal tilbake på Utøya, sier Pedersen.

På blogger og nettsamfunn støtter overveldende mange opp om Pedersens tale og AUF generelt. Varme ord tikker inn hvert minutt på ungdomspartiets Facebook-profil.

Artikkeltags