Utøya: I følge avisen VG mandag skal politipatruljene fra Drammen og Søndre Buskerud politidistrikt ha blitt beordret til å kjøre forbi Utøya og Storøya, for å møte opp på Hønefoss politistasjon.

«Politi fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya mens skyting pågikk. Halvparten av styrken nektet å følge ordren,» skriver vg.no.

«Jeg ble overrasket over denne beslutningen fra Nordre Buskerud politidistrikt, da det var pågående skyting på Utøya og også muligens skyting på fastlandet. Derfor besluttet vi å ikke kjøre til Hønefoss», heter det i en rapport fra en av tjenestemennene, som VG har fått tilgang til», skriver vg.no videre.

Dette får operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt, som var på jobb de dramatiske timene den 22. juli og da var fungerende leder for operasjonssentralen, til å reagere.

Sendt til Storøya

– Her tar nok VG feil. Det er ikke noe snakk om ordrenekt, sier Hagen.

16. august forteller Hagen og ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad, til Drammens Tidende at møtested i utgangspunktet ble satt til å være Hønefoss politistasjon, men at dette ble endret underveis. Hagen gjentar historien nå.

– Før noen visste hva som faktisk skjedde, i den helt innledende fasen, ønsket Nordre Buskerud politidistrikt at den aller første patruljen skulle kjøre til politistasjonen på Hønefoss. På grunn av problemene med sambandet og pågangen på telenettet mistet vi kontakten med Nordre. Men vi skjønte raskt at det var alvor ute på Utøya. Dermed ble de neste to bilene dirigert direkte til Storøya uten at vi snakket med Nordre om det, sier Hagen.

– Samhandling

– Siden det ikke var noe samband i området gikk samtalene mellom operasjonssentralen i Søndre og våre patruljer på mobiltelefon, og dette var noe vi ble enige om underveis. Dette var en samhandling, ikke en ordrenekt. Vi brukte rett og slett hodet, sier Hagen.

Blant mannskapene fra Søndre Buskerud politidistrikt var det flere som er spesialtrent på å håndtere skarpe oppdrag.

Mannskapene gikk i land på Utøya få minutter etter at beredskapstroppen gikk i land og pågrep Anders Behring Breivik.