Politihuset i Drammen fikk telefon fra Breivik

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sier i avhør at han ringte politiet flere ganger for å overgi seg. Likevel fortsatte han å skyte ungdommer etter samtalene. En av samtale ble mottatt og tatt opp på politihuset i Drammen.

DEL

OSLO: Under avhør tirsdag og onsdag skal den terrorsiktede ha forklart at han gjentatte ganger tok seg en pause i skytingen for å ringe politiets nødnummer 112 for å overgi seg, skriver Aftenposten. Han fant ikke sin egen telefonen, og skal derfor ha brukt mobilen til et av ofrene, som han fant i en kiosk på Utøya.

Del på Facebook

– Han forklarer at han i god tid før han ble pågrepet selv ringte til politiet. Han sier at han ringte ti ganger, og at han fikk svar ved to anledninger, sier den terrorsiktedes forsvarer, Geir Lippestad, til Aftenposten.

Ifølge Lippestad skal klienten hans ha presentert seg med fullt navn og bedt politiet om bekreftelse på at meldingen om at han ønsket å overgi seg var akseptert. Han skal også ha bedt politiet om å ringe ham tilbake med beskjed om at budskapet var mottatt. Men ifølge advokaten ringte politiet ikke tilbake. Vitner har fortalt om en pause i skytingen, som kan passe med disse opplysningene. Lippestad tror ifølge Aftenposten at 32-åringen ringte politiet for å unngå å selv bli skutt. Breivik skal ifølge forsvareren ha fortalt at han på dette tidspunktet hadde «nådd målet sitt», og anså skadeomfanget som så omfattende at han ville få mediedekning og spredt manifestet sitt.

Mottok telefon fra Breivik på politihuset i Drammen

Visepolitimester Jan Erik Strøm i Søndre Buskerud bekrefter overfor Aftenposten at operasjonssentralen i Drammen mottok en oppringing fra Anders Behring Breivik. Ifølge Oslo-politiets pressetalsmann Roar Hanssen er det gjort opptak av denne telefonsamtalen.

112-telefoner fra Utøya skulle i utgangspunktet ha kommet til operasjonssentralen til Nordre Buskerud politidistrikt på Hønefoss. Grunnet sprengt kapasitet ble enkelte oppringninger derfor viderekoplet til operasjonssentralen i Søndre Buskerud.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

(©NTB)

Artikkeltags