Rydder opp Utøya med blandede følelser

Politiet i Asker og Bærum har slettet lydloggen fra 22.juli. Slettingen skal ha skjedd automatisk.

Politiet i Asker og Bærum har slettet lydloggen fra 22.juli. Slettingen skal ha skjedd automatisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

OSLO:  Norsk Folkehjelp bistår tirsdag opptil 50 politifolk i opprydding på Utøya. Mens politiet og Kripos leter etter elektronisk utstyr som kan inneholde informasjon om Ander Behring Breiviks bevegelser, skal Norsk Folkehjelp rydde sanitetsleiren og hente utstyr.

Del på Facebook

Norsk Folkehjelps sanitetskonsulent Ronny Frantzen var en av de første frivillige på plass på landsiden under massakren på Utøya 22. juli. Under og etter massakren kjørte han skadde og sårede fra øya i ambulanse til sykehus i regionen. Tirsdag skal han ut på øya og hente utstyr fra sanitetsleiren, båt og kjøretøy som tilhører Norsk Folkehjelp.

– Det er med blandede følelser, helt klart. Det blir skremmende å komme ut på øya og se teltleiren der de grusomme handlingene ble begått. Samtidig føles det godt at jeg får bidra med det lille jeg kan gjøre. Jeg tror det er uendelig mange som føler seg hjelpeløse fordi de ønsker, men ikke har muligheten til å bidra med noe, sier Frantzen til NTB.

LES OGSÅ: Samler inn mobiler på Utøya

SKRIV EN HILSEN I VÅR KONDOLANSEPROTOKOLL

Kartlegger

Politiet bekrefter at de fremdeles har opptil 50 personer i gang med sikring av spor på Utøya.

– Vi har til nå sett etter tomhylser og andre spor. Nå har vi bestemt oss for å samle alt vi kan av elektronisk utstyr med opptaksmulighet og lagringskapasitet som kan inneholde informasjon om gjerningsmannens bevegelser 22. juli, muligens også før dette. Mobiltelefoner, kameraer, nettbrett, datamaskiner og minnepinner kan inneholde viktige bevis, sier politiadvokat Henning Holtaas ved Oslo politidistrikt til NTB.

LES OGSÅ: Gir fem millioner til Utøya

Politiet vil gjennomføre nye avhør av Anders Behring Breivik, men ønsker ikke å si noe om tid og sted. Etterforskningen dreier seg nå mye om å kartlegge hans bevegelser på og fram mot 22. juli.

– Vi ønsker også å komme til bunns i om han hadde medhjelpere eller om han handlet alene, slik han selv hevder. I den forbindelse forsøker vi å komme i kontakt med flere personer som skal ha hatt kontakt med Breivik, sier Holtaas.

– Er dette personer han selv har nevnt i avhør eller i manifestet sitt?

– Vi har fått opplysninger fra flere hold og ønsker å etterprøve disse. Hva vi vet og om hvem ønsker vi ikke å gå ut med, sier politiadvokaten.

LES OGSÅ: - Vi skal tilbake på Utøya

Mistet frivillig

Sanitetskonsulent Ronny Frantzen dro tirsdag til Utøya sammen med beredskapsansvarlig Erlend Aarsæther. Norsk Folkehjelp har hatt førstehjelpsberedskapen på AUFs sommerleir på Utøya i over 20 år. Ingen av de åtte som var på vakt på Utøya skal tilbake for å rydde.

– Vi hadde en stor sanitetsleir der som skal ryddes opp nå. Under massakren hadde vi som eneste redningsorganisasjon frivillige på øya. Sju av dem kom hjem i live, men vi mistet Hanne, sier Frantzen.

Hanne Fjalestad (43), opprinnelig fra Danmark, ble skutt og drept av Breivik etter at hun skal ha fått minst ti ungdommer i sikkerhet.

Datteren hennes Anna (19) var en av de sju fra Norsk Folkehjelp som overlevde. Sammen med fem andre fikk hun 47 personer inn i skolestua og passet på dem der mens skytingen pågikk.

– Da vi sto midt oppi det, forsto vi ikke omfanget. Når vi nå har sett konsekvensene, er det helt ufattelig, sier Frantzen.

LES ALT OM TERRORTRAGEDIEN HER

Artikkeltags