Sissi (14) kom aldri hjem igjen

14 år gamle Sissi fra Drammen falt for skytedesperadoens umenneskelige herjinger sammen med 67 andre ungdommer.

14 år gamle Sissi fra Drammen falt for skytedesperadoens umenneskelige herjinger sammen med 67 andre ungdommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fem dager etter at hun feiret 14-årsdagen, ble Sissi drept på Utøya.

DEL

DRAMMEN: Tilbake sitter en familie i bunnløs sorg. Sharidyn Svebakk-Bøhn, eller Sissi som hun kalles blant venner, var et av de 13 terrorofrene som ble offentliggjort av politiet i går kveld. Mamma Vanessa Svebakk og pappa Odd Roger Bøhn sendte umiddelbart ut en pressemelding hvor de uttrykte sin bunnløse sorg over datterens bortgang.

– Det var med stor sorg og smerte at vi i dag fikk beskjeden vi har fryktet skulle komme gjennom flere dager, skriver de om datteren som ble revet bort fra dem under massakren på Utøya den 22. juli.

Del på Facebook

– En modig jente

Sissi ble født på Palmerston North City på New Zealand, der hennes mor er fra. Vanessa Svebakk er tidligere en profilert leder for Drammen kommunale foreldreutvalg, og står på Arbeiderpartiets liste foran kommunevalget i Drammen. Hun er også varamedlem i Buskerud Innvandrerråd. Svebakk beskriver sin eldste datter som en modig jente som tok utfordringer på strak arm.

– Med sitt store hjerte hadde hun mye empati for andre, hun var lojal og hun var flink til å gi støtte og trøst når andre hadde det vanskelig, sier Svebakk om datteren som skulle begynt i 9. klasse på Marienlyst skole i august. Neste uke skulle hun vært på konfirmasjonsleir.

– Hennes smil kunne lyse opp et helt rom, og det smittet over på alle i nærheten, skriver moren.

LES OGSÅ: Sharidyn (14) fra Drammen bekreftet død

– Et stort talent

Nicoline Bjerge Schie (21), lederen i Drammen AUF, var selv på Utøya under skytedramaet.

– Det er ufattelig trist at hun er borte, sier Nicoline som snakket med Sissi kort tid før gjerningsmannen ankom sommerleiren. Nå roser hun 14-åringen for engasjementet og modenheten. Sissi hadde tross sin unge alder vært med i AUF en stund.

– Hun var voksen for alderen og svært reflektert. Jeg hadde allerede tenkt på verv i Drammen AUF til henne, sier Bjerge Schie til Drammens Tidende.

– Sissi ville kunnet utvikle seg til å bli leder og ha tillitsverv i partiet. Hun kunne blitt noe skikkelig stort, sier hun.

– Ufattelig stolte

Moren skriver i pressemeldingen at datteren skilte seg ut som den type jente som gikk til handling når en sak engasjerte henne.

– Hun skrev brev og fortalte sin mening, og vi var så ufattelig stolte av henne, skriver Svebakk.

Drammens Tidende har tidligere skrevet om Sissy da hun for to år siden kjempet for å beholde Killingen som leirskolested for Drammens grunnskoleelever. Sissi, som da var tolv år, hadde nettopp vært på leirskole der selv, og skrev brev til ordføreren hvor hun ba om at Killingen ikke ble lagt ned. Nettopp det nevner nå familien som en viktig sak for Sissi. De skriver at hun var levende engasjert i Killingen.

– Det var hennes ønske at Killingen skulle være et sted for alle grunnskoleelever i Drammen og at dette skulle bestå for framtiden, skriver familien.

Ber om ro

Derfor ønsker de i stedet for blomster og gaver til hjemmet, at det gis en pengegave til Killingen i Sharidyns navn. I samarbeid med Buskerud Idrettskrets, Kirkens Bymisjon Drammen og Drammens og Oplands Turistforening, som i dag har ansvaret for Killingen, kan det gis en gave til følgende kontonr.: 2220.2235070.

I pressemeldingen takker også familien alle som har vist støtte og omsorg, og ber om at de får ro fra mediene i dagene som følger. Det er fortsatt en annen tenåringsjente fra Drammen som er savnet etter tragedien på Utøya.

Eget opplegg for klassen

Sharidyn Svebakk-Bøhn var elev ved Marienlyst skole i Drammen. Hun skulle begynt i 9. klasse til høsten. Nå vil klassen hennes få et eget oppfølgingsopplegg, bekrefter rektor Åse Kalfoss (bildet) ved Marienlyst skole.

– Vi kommer til å kontakte pårørende via deres talspersoner, og vil legge et løp sammen med dem.

– I tillegg til et nasjonalt og kommunalt opplegg for skolene, blir det et eget opplegg for klassen hennes, sier hun på telefon fra Australia, hvor terrorangrepene i Norge også har vært hovednyheten siden før helgen.Helse- og sosialdirektør Ingar Pettersen, som har ansvaret for Drammen kommunes kriseledelse etter fredagens attentat, bekrefter at de vil konsentrere seg ekstra om å bistå de to skolene som tilhører Sissi og den andre savnede jenta fra Utøya.

– Vi kommer til å sørge for et spesielt opplegg på disse skolene, sier han.

De vil også kontakte alle skolene i Drammen om hvordan de skal takle situasjonen.

– Vi har et opplegg for både barnehager, SFO og skoler, sier han.

Kommunen har også bidratt i oppfølgingen av pårørende.

– Vi har tatt kontakt med familiene til de som er savnet og er aktive i forhold til profesjonell støtte og bistand, opplyser Pettersen.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

Artikkeltags