RINGERIKE: Etter å ha sjekket loggene, melder politiet nå at det gikk cirka en time fra de første skuddene falt, til drapsmannen Anders Behring Breivik ble pågrepet.

Del på Facebook

Det er politimester Sissel Hammer som har gått gjennom operasjonsloggen i Nordre Buskerud og også sjekket opp med kolleger i Oslo om loggen der for å få et eksakt bilde av hva som skjedde når under den dramatiske aksjonen fredag ettermiddag og kveld. Dette skjedde etter en henvendelse fra Drammens Tidende omkring tidsbruken fra skytingen ble meldt til politiet, til gjerningsmannen ble pågrepet.

Her er de nye og oppdaterte klokkeslettene politiet opererer med:

  • Ca kl. 17.27: De første skuddene blir avfyrt på Utøya.
  • Cirka to minutter senere får operasjonssentralen i Nordre Buskerud de første illevarslende meldingene.
  • Kl. 17.38 sender politimesteren i Nordre Buskerud en anmodning til Oslopolitiet om assistanse fra politiets antiterrorenhet ”Delta”.
  • Kl. 17.52: Den første patruljen fra Nordre Buskerud ankommer fastlandet på andre siden av sundet i forhold til Utøya.
  • Kl. 18.03: En båt blir rekvirert.
  • Kl. 18.09: Beredskapstroppen fra Oslo ankommer stedet.
  • Kl. 18.25: Beredskapstroppen og mannskaper fra Nordre Buskerud går i land på Utøya.
  • Kl. 18.27: Anders Behring Breivik pågripes.
  • Utøya

Lang tid

Politimester Sissel Hammer sier hun har full forståelse for at de som sto midt oppe i det forferdelige ute på øya, må ha følt at det tok forferdelig lang tid før politiet kom. Men hun mener det ikke ble somlet i svingene i noe ledd.

- Det tar tid å innkalle mannskaper som skal på med utstyr og kjøre de to milene ut til det aktuelle stedet. For de som var der ute og for deres pårørende må hvert minutt ha føltes som et helt år. Men vi jobbet så raskt og effektivt som overhodet mulig, sier Sissel Hammer.

Sidsel Wam

Hun er dypt rystet og sjokkert over det som har skjedd og den forferdelige tragedien som har rammet.

- Dette er en tung stund for oss alle og det er og har vært krevende for mange, også våre mannskaper, sier Hammer som legger til at de mannskapene som har vært tettest på hendelsen er pålagt å gjennomgå en debriefing.

Skal evalueres

Politimesteren sier at en så stor aksjon naturlig nok vil bli gjenstand for en grundig evaluering i etterkant. Men så langt har hun ikke avdekket noe som skulle tilsi at de ikke har fulgt sine beredskapsplaner.

- Det er naturlig at vi gjennomgår dette i etterkant. Nå har vi imidlertid fullt fokus på den pågående operasjonen, sier Hammer som beklager at det er gitt feil opplysninger om politiets tidsbruk tidligere.

- Nå er loggen gjennomgått og vi kan gi de korrekte opplysningene, legger hun til.

LES ALT OM TERRORANGREPENE I NORGE 22.07.2011