Slottet og Aps kontorer var også terrormål

AP-bygget og Slottet i Oslo skal også ha vært blant terrortiltalte Anders Behring Breiviks terrormål.

AP-bygget og Slottet i Oslo skal også ha vært blant terrortiltalte Anders Behring Breiviks terrormål. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Slottet og kontorene til Arbeiderpartiet på Youngstorget i Oslo skal også ha vært mål for Anders Behring Breiviks terrorisme.

DEL

OSLO: Slottet og kontorene til Arbeiderpartiet på Youngstorget i Oslo skal også ha vært mål for Anders Behring Breiviks terrorisme. Det har massemorderen innrømmet i avhør, skriver VG.

Ifølge politiet er det symbolikken Slottet har i det norske samfunn, og ikke kongehuset som sådan og personene som oppholder seg på Slottet, som Breivik ønsket å angripe.

Del på Facebook

– Han har sagt i avhør at han hadde planer om å angripe flere mål, men at han 22. juli bare hadde Regjeringskvartalet og Utøya som mål, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Breivik skal ha hatt planer om å sette sammen mange nok bomber til å kunne angripe alle målene han ønsket i forkant av terrorangrepet 22. juli. Å sette sammen slike bomber tar lang tid. Dette bemerker også 32-åringen selv i sitt såkalte manifest. Politiadvokaten vil ikke kommentere hvilke mål Breivik hadde sett seg ut, men VG har politikilder på at den terrorsiktede også ønsket å ramme Slottet og Arbeiderpartiets kontorer. Etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet, sjekket politiet en rekke adresser.

– Vi sjekket ut rundt ti adresser som kom opp i startfasen, enten gjennom informasjon som lå på internett, eller dokumentasjon som politiet kom over på andre måter, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Forsikringsselskapene dekker terroren

Alle de store forsikringsselskapene vil betale for skadene som terrorangrepene 22. juli forårsaket. Dette til tross for at selskapene har en klausul om at de ikke dekker skader ved terror.

– Etter 11. september (2001) tok reassuranseselskapene inn et terrorunntak. Dette fikk ringvirkninger for selskapene, som også fikk det inn som en standardklausul. Et forbehold mot terroranslag er altså på plass, sier stipendiat i forsikringsrett, Kaja de Vibe Malling.

Men de fleste forsikringsselskapene som Dagsavisen.no har snakket med, sier at det ikke vil bli gjort unntak for terror i dette tilfellet, og at utbetalingene derfor vil gå som i andre skadesaker.

(©NTB)

Artikkeltags