Taus om veivalget

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer får kritikk.

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer får kritikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Nordre Buskerud politidistrikt vil ikke kommentere hvorfor de valgte en omvei på tre kilometer.

DEL

HOLE: Politiet valgte en tre kilometer lang omvei for å komme seg til Utøya 22. juli. Politiet innrømmet denne uken at det kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik etter terrorangrepene.

Del på Facebook

Politiet i Nordre Buskerud politidistrikt bestemte å sjøsette politibåten på Storøya ved Sundvollen i stedet for ved småbåthavna på Utvika camping 675 meter fra Utøya. Storøya ligger 3,64 kilometer fra Utøya.

– Det ble valgt ut fra polititaktiske vurderinger og situasjoner som oppsto. Det var en begrunnelse, men jeg kan ikke si hvorfor. Den blir presentert i forbindelse med evalueringen, sier politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Politiet avviser kritikken om at de kom for sent til Utøya

LES OGSÅ:Politiet:  - Vi gjorde alt i vår makt for å redde liv

Viser til evalueringen

– Vi skal være ydmyke, i de tre timene terrorangrepet varte ble det tatt mange valg. Mange var helt sikkert gode, og så er det noen vi kan sette spørsmålstegn ved i ettertid. Det er vi villige til å gjøre, og det skal vi gjøre i evalueringen, sier Hammer.

Vitner som har vært i kontakt med NRK har forklart at tre av bilene til beredskapsstyrken var på vei til den nærmeste kaien ved Utvika camping for å ta den raskeste veien til Utøya. Da de kom ned til kaia så de leiebilen til den terrorsiktede og politiet fryktet at det var sprengstoff i bilen. Beredskapsstyrken fikk beskjed om å snu for å kjøre til Storøya. Campingplassen ble ikke evakuert og sivile campinggjester holdt på med å redde AUFere som hadde lagt på svøm opp av vannet. Ungdommene ble fraktet til småbåthavna på campingplassen.

Både politiet i Oslo og Hammer bekrefter ovenfor Drammens Tidende at det var det lokalkjente politiet i Nordre Buskerud politidistrikt som bestemte møtested. Hvem i politiet som tok denne beslutningen ønsker ikke Hammer å kommentere.

– Det blir en del av evalueringen, sier politimesteren.

– Ville dere tatt de samme beslutningene i dag?

– Det er jo det vi skal se i lys av evalueringen, sier Hammer.

LES OGSÅ: Vurderer rekonstruksjon på Utøya

Kommenterer ikke valg

Eneste framkomstmiddelet beredskapstroppen hadde tilgang til da de kom til Storøya var en liten rød gummibåt. Dette er båten det lokale politiet disponerer. Fullastet med beredskapsstyrken, to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt og utstyr ble gummibåten så tung at den begynte å ta inn vann og fikk motorstopp etter kort tid. Politiet fikk da overta båten til en campinggjest som hadde kjørt og hentet opp AUFere som hadde lagt på svøm fra øya. Rundt 17 minutter etter at beredskapstroppen la fra kai ved Storøya ble Anders Behring Breivik pågrepet.

Hammer ønsker heller ikke på nåværende tidspunkt å si om det ble gjort noe for å rekvirere større og hurtigere båter før beredskapstroppen kom til Storøya.

– Vi må se på det i et helhetsbilde og det er naturlig når evalueringen kommer, sier politisjefen.
Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av terrorangrepene 22. juli. I tillegg har regjeringen satt ned en kommisjon. Når deres arbeid legges fram er ikke klart.

Alt om terrorangrepene i Norge 22.07.2011

Artikkeltags