Treg trafikk forsinket terrorplanene

Bildet viser et luftfoto over Oslo etter at en bombe ble detonert i regjeringskvartalet 22.07.2011.

Bildet viser et luftfoto over Oslo etter at en bombe ble detonert i regjeringskvartalet 22.07.2011. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Treg Oslo-trafikk kan ha reddet liv i Regjeringskvartalet og på Utøya.

DEL

OSLO/HOLE: I avhør har den terrorsiktede forklart at lang bilkø inn og ut av Oslo forsinket ham.

Del på Facebook

– Han har sagt at han fikk problemer med tiden fordi han var alene. Han har nevnt håndtering av kjøretøy og Oslo-trafikken, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Aftenposten.

En bilulykke ved Bygdøylokket klokken 14.19 forårsaket saktegående kø på E18 mot Sandvika. Den samme bilulykken kan også ha skapt noe kø på vei inn mot Oslo. Dermed har Breivik trolig blitt forsinket av kø både på vei inn til Oslo hvor han plasserte bomben i Regjeringskvartalet, og på vei ut da han kjørte mot Utøya etter at bomben gikk av utenfor Høyblokken.

Forsinkelsene kan ha reddet liv. Breivik har i avhør sagt at han egentlig hadde planlagt å slå til mot Regjeringskvartalet tidligere på dagen da det var flere på jobb. Dessuten skal han ha ønsket å ta livet av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland som var på øya fram til klokken 15.00. Brundtland holdt et innlegg på Utøya klokken 11.10 fredag 22. juli.

Krever at regjeringen går av

Under avhøret fredag stilte terrorsiktede Anders Behring Breivik en rekke krav. Blant skal han ha krevd han at den sittende regjeringen går av før han sier mer til politiet. Det forteller kilder NRK har snakket med.

I sitt manifest har Breivik skrevet detaljert om hvordan pågrepne terrorister kan bruke rettssaker til å spre sin propaganda. Hovedmålet er å få presentert manifestet på en mest mulig effektiv måte. I tillegg bør «ridderen» forsøke seg på statskupp fra tiltalebenken.

Breivik er forberedt på at både dommere og publikum vil reagere med latter når tiltalte reiser seg og krever å få overta makten både over regjering, storting og forsvar. Men han tror likevel erklæringen vil tjene hans sak på sikt som et ledd i det han kaller «psykologisk krigføring».

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011 HER

(©NTB)
 

Artikkeltags