Utøya-offer satt på glattcelle i 17 timer

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Uten at familien ble varslet pågrep politiet en 17-åring og holdt ham i 17 timer etter skytingen på Utøya. Politiet mistenkte at han var Anders Behring Breiviks medhjelper.

DEL

BUSKERUD: Anzor Djoukaev var blant ungdommene som ble jaget av Anders Behring Breivik i over én time. Men da de overlevende ble fraktet i sikkerhet, ble 17-åringen pågrepet og satt i forvaring i samme hus som terrorsiktede Anders Behring Breivik, skriver VG.

Del på Facebook

Politiet mistenkte at 17-åringen var Breiviks medhjelper.
– Jeg tenkte at de måtte være syke i hodet for å tro at jeg hadde gjort noe sånt, sier Anzor Djoukaev til avisa, med morens godkjenning.
Etter flere timer i politiets varetekt på Utøya ble 17-åringen fraktet til Hønefoss politistasjon. Der ble han satt i en 3,5 kvadratmeter stor celle, uten toalett med madrass på gulvet, ifølge politiet.

Avhørt uten forsvarer

Først dagen etter, klokken 10.33, ble han formelt avhørt av politiet, da uten forsvarer.
Politistasjonssjef på Hønefoss, Kjell Magne Tvenge, bekrefter at avhøret forløp uten at 17-åringen hadde forsvarer til stede. Han vet ikke om 17-åringen fikk tilbud om forsvarer.

– Jeg har ikke mulighet til å gå inn og sjekke det. Jeg ber om forståelse om at det var en forholdsvis uoversiktlig situasjon på det tidspunktet, sier Tvenge.

Etter å ha sittet i avhør i en drøy time ble Anzor sluppet fri, 17 timer etter pågripelsen.
Samtidig hadde familien lett etter ham blant ofrene og fryktet det verste.

Familien ble aldri varslet

– Hans familie ble aldri varslet, og der har vi gjort en feil, sier Tvenge.
Ifølge politiet var det en statssekretær som kontaktet Politidirektoratet (POD) om Anzor. Årsaken var at andre overlevende skal ha reagert på at 17-åringen trakk seg inn i seg selv og var vanskelig å få kontakt med etter skytingen.

– De mente at jeg virket upåvirket, at jeg var kald og ikke gråt når de andre gråt. Så satte de på meg håndjern, sier 17-åringen.
På dette tidspunktet visste ikke politiet om det var én eller flere gjerningspersoner som sto bak angrepet.
– Man fryktet en situasjon der en gjerningsmann kastet fra seg våpen og blandet seg inn med gisler, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet. (©NTB)

Artikkeltags