Ventet på et nytt angrep

Moingen Johan Fredriksen er stabssjef i politiet i Oslo. Verken han eller noen andre i politiet hadde drømt om at AUFs sommerleir på Utøya var et terrormål. Siden fredag har han frontet politiets informasjonsstrøm til alle verdens medier.

Moingen Johan Fredriksen er stabssjef i politiet i Oslo. Verken han eller noen andre i politiet hadde drømt om at AUFs sommerleir på Utøya var et terrormål. Siden fredag har han frontet politiets informasjonsstrøm til alle verdens medier. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Etter at bomben gikk av i Oslo sentrum visste politiet at det ville komme et angrep til. Ingen tenkte på Utøya.

DEL

MODUM/ OSLO: Dette forteller moingen Johan Fredriksen (54) som er stabssjef i Oslopolitiet.

Del på Facebook

Ingen tenkte på Utøya

Da bomben i Oslo smalt like før klokken halv fire fredag visste Fredriksen at dette bare var et forvarsel på det som skulle komme.

– Dette har vi sett en rekke ganger verden over. Først en avledningsmanøver, så kommer det store angrepet. Men at det skulle være Utøya og en rekke ungdommer som var målet hadde ingen tenkt på, innrømmer han overfor Drammens Tidende og fatter ikke at noen kan finne på slike grusomme handlinger.

– Vi var godt forberedt på at det kom et angrep til, men regnet med at det var helt andre mål som sto i fare, legger han til.

Støy om helikopter

Fredriksen og de andre lederne som har frontet politiet i denne saken har fått mange spørsmål og kritikk omkring bruken av politihelikopteret. Det er bare ett helikopter og gjentatte ganger har han måtte forklare hvorfor det ikke ble tatt i bruk. I går fikk han nok.

– Det er grenser for hvor mange ganger vi skal forklare dette. Dette er uansett bare en marginal faktor, og i går var det nok. Du vet når en moing tar i bruk den bestemte stemmen så bruker det på å virke, sier den myndige politimannen.

– Dessuten er det ikke riktig å blande politikk og ressurser inn nå. Det er uverdig i sammenhengen, slår han fast.

Les alt om terrorangrepene i Norge 22. juli 2011.

For lite distrikt?

Det var Nordre Buskerud politidistrikt som fikk den første meldingen om dramaet på Utøya. Selv om det har vært mye fram og tilbake omkring tidslinjen tyder alt nå på at de første telefonene kom inn klokken 17.26 fredag kveld. Det er to timer etter at bomben drepte åtte personer og ødela en rekke bygninger i Oslo sentrum.Stabssjef Fredriksen roser Nordre Buskerud politidistrikt for innsatsen og mener at de ikke kunne gjort noe annerledes.

– Vi er i alle distrikter basert på nabohjelp. I Oslo har vi også nå støtte fra andre distrikter for å klare brasene. Det er jo ikke mulig å dimensjonere for alle nærmest utenkelige scenarier, mener han.

Mektig

Mange omtaler 54-åringen som Norges mektigste nålevende moing. Nå håndterer han terrorsakene både i Oslo og på Utøya med stø hånd.

Han kunne gjerne vært disse sakene foruten, og synes oppveksten på Geithus var mye tryggere. Det som har imponert ham mest er den folkelige og spontane reaksjonen med rose- og fakkeltog over hele landet mandag kveld.

De store sakene

Geithusingen er alltid med når de store saker skal løses. Han startet i Oslopolitiet i 1981. Han har 22 år bak seg i beredskapstroppen, de siste sju som sjef.

11. desember i 2009 hilste han farvel til Barack Obama etter at han hadde mottatt Nobels fredspris. Fredriksen sto i spissen for sikkerheten for verdens mektigste mann, og ble personlig takket av Obama for godt og trygt opphold. Da hadde han kommandoen over 2.300 polititjenestemenn.

Tidligere har han også hatt ansvar for Bill Clintons ve og vel da han besøkte Oslo.

Er seg selv

Det er ikke noe krimskrams når Johan Fredriksen snakker.

Han bryter på gammel moingdialekt, og han framstår som hel ved. Han er oppvokst i et arbeiderhjem der faren Brynjulf Fredriksen var sentral i både parti og i fagbevegelsen på Westad Armaturfabrikk. Det var i selveste landsfader Einar Gerhardsens storhetstid det.

De siste dagene har han vært i hele verdens søkelys. Det er ikke alltid like enkelt, medgir han.

Lagkaptein

– Du vet, på min «Svelvik-engelsk» kommer jeg til kort, sier han og koster på seg et lite smil.

Han liker ikke å snakke om seg selv, og alt går i vi-form. Han er lagkaptein i ordets beste forstand. Akkurat som i gamle dager da han var keeper i fotballen på Geithus.
Nå er det hektiske dager i Oslo. Han rekker så vidt hjemom for å sove litt.

– Vi må det for å holde ut. Men det blir nok noen noen plusstimer på fleksikontoen framover, sier han med stoisk ro - som vanlig.

Alt om terrorangrepene i Norge 22.07.2011 »

Artikkeltags