- Verste skyteepisode i den vestlige verden

Politiet i Asker og Bærum har slettet lydloggen fra 22.juli. Slettingen skal ha skjedd automatisk.

Politiet i Asker og Bærum har slettet lydloggen fra 22.juli. Slettingen skal ha skjedd automatisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Buskerud er hardest rammet etter skytetragedien på Utøya. Fortsatt mangler man oversikt over alle som trenger hjelp.

DEL

I formiddag var alle involverte parter i det offentlige Buskerud samlet til statusmøte etter den tragiske skyteepisoden på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo.

Del på Facebook

- Vi er fortsatt midt i en sorgfase, men vi ønsker på dette tidspunktet å være helt sikre på at hjelpeapparatet har fungert som det skulle, uttalte fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl.

Fylkesmannen skal sørge for at kommunene får den bistanden de trenger og at de gjør det de skal i forbindelse med krisesituasjoner. Etter hendelsene på Utøya og i Oslo konkluderer Kolle Grøndahl med at kommunene i Buskerud har gjort alt etter boken. Blant annet er de pålagt å opprette kriseteam og etablere direkte kontakt med alle berørte familier.

LES OGSÅ: Vurderer rekonstruksjon på Utøya

Flere hundre berørt

Kolle Grøndahl er imponert over dugnadsinnsatsen fra både frivillige og hjelpeapparat.

- Buskerud er det fylket som er hardest rammet når man ser på det totale apparatet som bidro i hjelpearbeidet, sier hun.

I tillegg til de 20 ungdommene som var på AUF-leiren fra Buskerud, to av dem drept, ble tre voksne drept på Utøya samt at en kvinne i Arbeidsdepartementet.

Fylkesmannen har ennå ikke oversikt over hvor mange som vil trenge hjelp i ukene og månedene fremover, og oppfordrer alle som føler seg berørt om å ta kontakt med kriseteamene i sine kommuner.

- Flere hundre har bistått i hjelpearbeidet. Det er en stor gruppe som kan komme til å trenge hjelp fremover. Vi har hittil notert ned et par hundre personer, men vi oppfordrer alle som føler seg berørt om å ta kontakt, sier hun.

LES OGSÅ: Rydder opp Utøya med blandede følelser

- Verste skyteepisode

Divisjonsdirektør Toril Lahnstein i Helsedirektoratet er ikke overrasket over innsatsen som kommunene i Buskerud, hjelpeapparat og frivillige i området bidro med under hendelsen på Utøya.

- Jeg er imponert over hvordan kommunene har håndtert dette, men jeg er heller ikke overrasket, uttalte hun.

Hun påpeker at Buskerud og flere av kommunene her er noen av de som er aller hardest rammet av Utøya-tragedien.

Nå skal direktoratet arrangere en fagkonferanse samt et registreringsarbeid for å finne ut hvordan det går med de som er rammet i et lengre perspektiv.

- Vi vet at barn og ungdom har vært i en «krig» og er traumatisert, noe som gir individuelle utslag. De har vært gjennom noe vi aldri helt vil forstå. Dette er den verste skyteepisoden i den vestlige verden. Derfor kan vi heller ikke hente kunnskap fra lignende hendelser. Det er et langsiktig arbeid vi nå gå inn i, uttaler Lahnstein, som nå oppfordrer alle som føler at de trenger hjelp om å oppsøke sine kommuner.

LES OGSÅ: De overlevde Utøya-tragedien

Etterlatte og overlevende besøker Utøya

Fredag 19. og lørdag 20. august skal Utøya åpnes for etterlatte og overlevende etter massakren 22. juli.

Det skriver NTB.

– Vi ønsker med dette å gi de etterlatte og overlevende en mulighet til å besøke Utøya innenfor en faglig forsvarlig ramme, sier justisminister Knut Storberget (Ap).
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet ansvarlig for besøkene.
Utøya er foreløpig ikke frigitt av politiet, og pressen vil ikke ha adgang til øya under disse arrangementene.

Artikkeltags