HOKKSUND: Øvre Eikers befolkning samlet seg mandag for å minnes ofrene etter tragedien på Utøya. Øvre Eiker kommune ble direkte berørt etter at politimannen Trond Berntsen ble skutt og drept. En vekter, også han fra Øvre Eiker, er fortsatt savnet.

Del på Facebook

Se video fra markeringen under (artikkelen fortsetter videre under:)
 

 

– Vi er her i dag for å hedre og minnes de som har tatt et valg om å være engasjert i familie, venner og samfunnet. Det kostet mange livet, sa ordfører, Ann Sire Fjerndingstad.

I underkant av tusen mennesker hadde møtt opp til minnemarkeringen foran rådhuset. Minnemarkeringen ble innledet med ett minutts stillhet klokken 12.00. Kronprinsesse Mette Marit og hennes mor Marit Tjessem var tilstedet under minnemarkeringen og la ned blomster foran rådhuset.

– Det er veldig flott av henne, det viser at de også er berørte. Det er nok godt for de pårørende, de kjenner jo hverandre, sier Fjerdingstad.

LES OGSÅ: Kronprinsessens stebror

Fronten på rådhuset i Hokksund var mandag dekket med blomster, lys og hilsener.
Torget

Minnemarkeringer i Buskerud:

BRAGERNES TORG: Hundrevis samlet seg på Bragernes Torg da klokken nærmet seg 12.Det ble lagt ned blomster for ofrene, og ett minutts stillhet ble til flere, både før og etter kirkeklokkene markerte stundens alvor. Redningsarbeidere hadde møtt opp i store tall. Både brannmenn, ambulansepersonale og politifolk mintes ofrene for tragedien.

TORGET VEST: På Torget vest høres suset fra rulletrappene. Lyden av føtter på sentergulvet. To ekspeditriser stiller seg opp i butikkinngangen, de blir stående stille. Tomme butikker. Folk er samlet foran klokka i første etasje. En dame kaster et blikk på mobilen. Folk bryter opp, går videre.

RÅDHUSET: 60-70 ansatte på rådhuset i Drammen møttes i aulaen for ett minutts stillhet klokken 12.00. Ordfører Tore Opdal Hansen sa noen ord før stillheten senket seg over rådhuset. Etter markeringen holdt han en kort tale, hvor han fortalte om Drammen kommunes bistand i arbeidet på Utøya. Han minnet også om at det er lagt fram en kondolanseprotokoll på rådhuset, hvor både ansatte og innbyggere kan skrive.

STRØMSØ TORG: Nye Strømsø Torg stoppet klokken tolv. Arbeiderne som ferdigstiller torget slapp verktøy og stilte seg opp på rekke langs avsperringen inn til anleggsområdet. Med ansiktet vendt mot stasjonen og elva, sto 10-20 oransjekledde menn med hendene foldet. Ute på torgplassen stoppet mennesker brått - og ble stående. Taxisjåførene gikk ut ved siden av bilene sine. Det eneste som kunne høres var sildringen fra den nyoppførte fontenen.

Ute på togskinnene stoppet et godstog fem på tolv. Inne på stasjonen stengte NSB billettluka. Passasjerer foldet hendene og så ned. Bare to babyføtter i en barnevogn var i bevegelse.

Idet klokken er noen minutter over tolv, våkner sakte men sikkert stasjonen til liv igjen. NSB åpner gitteret på billettluka og fortsetter billettsalget. Passasjerer som stoppet brått midt i rommet for litt siden, finner seg en benk og setter seg ned. En dame fortsetter på det uløste kryssordet hun har i hendene. Noen hever igjen kaffekoppen på Baker Hansen. Bankingen fra arbeidene på torget tiltar igjen. Godstoget fortsetter ferden mot Gulskogen.

MAGASINET: Rulletrappen stopper på Magasinet. De nettopp så raske hendene til damen i kafeen i første etasje henger nå rett ned. Hun tar et skritt bakover fra kassen og folder dem. Ut fra Nikita Frisør kommer Yvonne Lund og Synnøve Kleven. De to stopper i inngangen til frisørsalongen og retter blikket ned. Etter hvert er alle butikkene tomme.

Alle sammen, kunder og butikkmedarbeidere står stille. Noen holder rundt hverandre. Blanke øyne ser tomt ut i luften eller ned i bakken. Ingen musikk spilles. Ingen kassaapparat smeller. Ingen klær prøves. Det eneste som bryter stillheten er måkene utenfor senterets vegger. Så lyder den monotoniske lyden av rulletrappen igjen. Folk løfter hodet. Noen ser litt forundret opp. Så vandrer de videre.

YPSILON: Da kirkeklokkene ringte stoppet hver eneste en som var på vei over Ypsilon-brua opp. Flere stilte seg opp ved bruas rekkverk, side om side med sine medborgere - venner og ukjente. Sammen delte de stillheten for å minnes de som mistet livet i fredagens tragedie. De tittet ned i elva som rant stille forbi, tomt ut i luften og på hverandre før stillheten som med ett hadde senket seg over byen brått var over og de sakte bevegde seg videre over brua. Noen snakket lavt med hverandre. Andre sto igjen ved rekkverket.

MAXI STORSENTER: Inne på Maxi Storsenter fikk ansatte og kunder beskjed over høyttaleranlegget om at klokken var tolv og at det var tid for ett minutts stillhet. Både kundene og kassaapparatene stoppet opp.

Kristian Moen sitter i kassen på Ica Maxi og fikk beskjeden om at fredagens tragedie skulle markeres klokken tolv. Han synes det er viktig.

- Det er egentlig helt selvsagt at vi må markere. Jeg skal gå i toget i kveld, sier han.

Linn Karina Jensen var på senteret for å handle før ferien, og følte at det var riktig med ett minutts ettertanke.

- Det er veldig bra at vi markerer sorgen i en sånn sak. Jeg hadde aldri forestilt meg at noe sånt kunne skje, sier hun.

Morten og Delores Kristensen fra Lier var på handletur da markeringen klokken tolv nærmet seg. De deltok i minnemarkeringen i kassakøen på Maxi-senteret. Der stoppet kunder og ansatte opp, og holdt et minutts stillhet til minne om involverte, døde og etterlatte etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

– Jeg tok en pause, kikket ned, og ba inni meg, forteller Delores.

– Når det er noe sånt som dette her, er det viktig å delta. De fortjener det de menneskene som har vært involvert i dette, sier Morten, og legger til at han føler markeringen har vært godt annonsert.

LES OGSÅ: Hele Norge stod stille i ett minutt

Journalistene som har dekket minnemarkeringene: Monica B. Estensen, Andrea Kluge, Janne J. Sundelius, Marita Haugo, Stig Odenrud, Endre Stangeby, Mathias Reierth og Jaran Øijord.