DRAMMEN: Valgdagsprognosen var dårlige nyheter for KrF. Partiet lå akkurat på 4,0, og den neste timen lå de og balanserte rundt sperregrensen. Etter en drøy time krøp de litt oppover, og da litt over 85 prosent av stemmene var talt ved midnatt hadde de 4,3.

–Vi er skuffet, men det ble heldigvis ikke så dårlig som vi først trodde, forteller Buskeruds førstekandidat, Jostein Rensel. Han følger valgsendingene på KrFs valgvake i Oslo.

Ut og inn

Hvis KrF hadde havnet under sperregrensen hadde de bare fått tre representanter. Dermed ville flere av dagens representanter falt ut, og det skapte en nervøs stemning på valgvaken. Da de kom over sperregrensen får de trolig åtte kandidater, og det lettet stemningen selv om det fortsatt var mye usikkerhet før midnatt.

– Kandidater faller ut og inn. Dette har vært mer spennende enn vi hadde trodde, sier Rensel.

 KrF har ikke hatt noen representanter fra Buskerud i denne perioden.

– Hva har gått galt?

– Vi har måttet brukt mye tid på å forklare samarbeidsvedtaket og usikkerhet rundt hva vi vil. Da får vi ikke snakket om politikken vår, sier Rensel som likevel ser lyspunkter. 

– Vi er fornøyd med at det ser ut til å bli borgerlig regjering.

Hareide tar ansvaret

Partileder Knut Arild Hareide sier han tar ansvar for at KrF ikke nådde godt nok fram med sitt budskap, og lover å stå hardt på for å gjenreise partiet.

– Jeg tar min del av ansvaret for at vi ikke kom skikkelig gjennom med vårt budskap. Men vi skal jobbe hardt sammen hver eneste dag for at KrFs stemme skal bli hørt og få innflytelse på Stortinget over politikken, sa Hareide på Kristelig Folkepartis valgvake like etter klokken 22.

– Vi har vært i bølgedaler før. Vi skal reise oss igjen. Vi skal komme tilbake med full styrke. Jeg er inspirert til å stå på, for KrFs politikk trengs virkelig, sa Hareide i sin tale.

LES OGSÅVenstre balanserer på sperregrensen