Kvinner med meninger

Elif (1) er med tante Ellen og oldemor Randi for å stemme. Familien Langeland har nok har vært over gjennomsnittet engasjert, mener Ellen Langeland. – Med en mor som var bibliotekar og leste aviser, ja hun leser vel fortsatt fire aviser daglig, så slapp vi ikke unna sier hun, og ler.

Elif (1) er med tante Ellen og oldemor Randi for å stemme. Familien Langeland har nok har vært over gjennomsnittet engasjert, mener Ellen Langeland. – Med en mor som var bibliotekar og leste aviser, ja hun leser vel fortsatt fire aviser daglig, så slapp vi ikke unna sier hun, og ler. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Vesle Elif (1) Langeland debuterte i valglokalet på Høvik skole i formiddag. Og det blir nok ikke siste gang. For både oldemor Randi og tante Ellen, begge Langeland, kommer til å gjøre sitt for at ettåringen skal bli samfunnsengasjert og ha sine meningers mot. Akkurat som dem.

DEL

LIER: Bare halvparten av kvinnelige førstegangsvelgere brukte stemmeretten sin ved forrige stortingsvalg. Til sammenlikning stemte 62,6 prosent av mannlige førstegangsvelgere. Men går det som oldemor håper, vil Elif stemme ved hvert eneste valg når hun blir gammel nok, akkurat som henne selv.–  Det er så viktig at kvinner bruker stemmeretten sin. Tenk, det er bare hundre år siden vi fikk den, sier Randi Langeland (88).

– Se på verden rundt oss, det er ingen selvfølge at kvinner får stemme. Nei, vi må ta med oss historien og bringe den videre til neste generasjon.

LES OGSÅ: Slik følger du valget på dt.no

– Alt handler om penger

Selv er Randi Langeland blitt så gammel mener hun, at hun ikke bryr seg med å følge valgkampen. Men en ting opptar henne:

– Det har skjedd et ekstremt skifte i samfunnet de siste tjue årene. Vi har fått en vulgær-materialisme i fri galopp. Alt handler om penger og effektivisering. Vi gamle kjenner oss ikke igjen, sier hun oppgitt.

– Du pleier å si en ting til, skyter datteren Ellen inn.

– Ja, jeg mener vi står ovenfor de stigende forventningers misnøye. Når man lytter til valgkampen skulle man tro det er et U-land vi bor i. Alt er liksom galt. Men det de snakker om er egentlig bagateller, ingen vil se det store bildet. Nei, vi har det alt for godt. 

LES OGSÅ: – Det viktigste er å stemme

– Engasjementet begynner hjemme

Ellen Langeland nikker.

– Likegyldighet er i ferd med å bli vår verste fiende. Vi er blitt så overfladiske at vi sitter og diskuterer prisen på øl sier hun, og legger til:

– Engasjementet begynner hjemme. Det er ikke likegyldig hva man snakker om rundt middagsbordet. Hos oss gikk diskusjonene høylytt da jeg vokste opp. Nå har jeg begynt å gi Stéphane Hessels’ bok på 19 sider, som heter Bli sint, i konfirmasjonsgave til de unge i familien.

– De behøver ikke være enig med ham, men den skaper engasjement.

LES OGSÅ: Jevn strøm til Drammenshallen

LES FLERE SAKER OM STORTINGSVALGET 2013 HER.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken