BUSKERUD : Det 20 siste årene har fylkesordføreren i Buskerud kommet fra Arbeiderpartiet. Etter mandagens fylkestingsvalg kan det bli maktskifte.

Onsdag var 99,9 prosent av stemmene talt opp. Det var da svært jevnt mellom Høyre og Arbeiderpartiet som hadde en oppslutning på henholdsvis 33,9 og 34,9 prosent.
Partiene lå an til å få 15 mandater hver. Høyre gikk til valg på et samarbeid med Frp og KrF. Selv om Frp ser ut til å miste tre av åtte mandater, får de tre partiene til sammen 22 mandater, og dermed flertall.

Del på Facebook

Gir ikke opp håpet

De siste fire årene har Arbeiderpartiet samarbeidet med SV, Venstre og Sp. SV har gjort et dårlig valg og mister høyst sannsynlig ett av to mandater. Venstre og Sp står på stedet hvil med henholdsvis to og tre mandater.

Dermed har den nåværende posisjonen 21 mandater til sammen. Det er ett mindre enn det borgerlige alternativet. Drammens Tidende har forsøkt å få det borgerlige trekløveret i tale uten hell.

«Vi skal ta kontakt når vi har noe å meddele. Uvisst når», skriver KrFs førstekandidat Trond Johansen i en SMS.

Han er antakelig like spent på det endelige valgresultatet som fylkesordfører Roger Ryberg (bildet) fra Ap. Han nekter å gi opp håpet om fornyet tillit i fylkeshuset.

Ap bedre enn sist

– Det har vært et utrolig jevnt valg, hvor både vi og Høyre har gjort det bra. Buskerud Ap har gått fram over to prosentpoeng fra forrige valg, sier han.

Ryberg tar forbehold om at det endelige valgresultatet ikke er klart før fredag. Ifølge fylkesordføreren er det fortsatt åpent hvor makten over fylket vil havne.

– Flere av partiene er i gang med forhandlinger, så her er ingenting avklart ennå, mener han.

Ap gjorde et dårligere kommunevalg i Drammen enn i 2007. Ryberg mener det er for tidlig å si om dette kan ha påvirket fylkestingsresultatet.

– Jeg må se mer på tallene før jeg kan si noe om det, sier han.

– Det er selvsagt skuffende hvis vi ikke får fortsette. Vi vet selv at vi har levert, men valgresultatet må man ha full respekt for.

Se valgresultatet for fylkestinget her

Lav valgdeltakelse

Onsdag lå valgdeltakelsen for Buskerud på 56,9 prosent. Det er litt lavere enn landsgjennomsnittet på 57,8 prosent.

– Det er en svak økning fra forrige fylkestingsvalg i Buskerud, men likevel lavt, sier Anna-Brita Bakken, valgansvarlig i Buskerud fylkeskommune.

– Jeg tror fylkestingsvalget får for lite fokus i media. Sentrale politikere snakker bare om kommunestyrevalget og nevner i liten grad fylkestingsvalget.

Les alt om valget her