Sympatibølge for Ap

Fylkesordfører Roger Ryberg er sterkt preget etter terrorhandlingene. – Jeg er ydmyk i forhold til prognosen, men ønsker ikke å uttale meg mer om det nå, sier han.

Fylkesordfører Roger Ryberg er sterkt preget etter terrorhandlingene. – Jeg er ydmyk i forhold til prognosen, men ønsker ikke å uttale meg mer om det nå, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Velgerne omfavner Arbeiderpartiet etter terrortragedien. Roger Rybergs sjanser til å beholde ordførerkjedet er dermed betydelig styrket.

DEL

BUSKERUD: For bare noen uker siden så det ut til at Høyre-bølgen med Erna Solberg i spissen skulle sørge for å utradere det rødgrønne flertallet i fylkestinget etter høstens valg.

Del på Facebook

Den siste prognosen for Buskerud viste dødt løp mellom de to blokkene, og ifølge en meningsmåling Drammens Tidende presenterte i begynnelsen av juli lå det an til solid flertall for Høyre og Frp alene.

Så rammet terroren Norge. Hele landet sørger med Arbeiderpartiet og ungdomsorganisasjonen AUF, en sorg som de siste ukene har gitt store utslag på meningsmålingene.

LES OGSÅ: Alt om terrorangrepene

- Aldri sett tilsvarende løft

En fersk fylkesprognose som er utarbeidet for Drammens Tidende viser at Ap ville fått en oppslutning på hele 38 prosent dersom det var valg i dag. Dette er en økning på hele sju prosentpoeng siden forrige beregning i juni.

– Jeg har aldri sett et tilsvarende løft som det Ap nå har fått på målingene i kjølvannet av terroren, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen. Særlig utslag får dette på fylkesprognosen.

Ifølge Marthinsen er det spesielt de unge som har strømmet til Ap.

Prognosen er basert på gjennomsnittet av tre nasjonale meningsmålinger tatt opp i ukene etter terrorangrepet. Tallene er vektet i forhold til historisk valgstatistikk for Buskerud.

LES OGSÅ: De overlevde Utøya-tragedien

Ydmyk

Dersom prognosen skulle slå til på selve valgdagen, kan Roger Ryberg belage seg på å fortsette som fylkesordfører de neste fire årene.
Selv er han forsiktig med å kommentere tallene, siden Buskerud Ap har valgt å vente med all form for valgkamp til etter minnemarkeringen den 21. august.

– Men jeg ser at det er en sympatibølge for Ap. Jeg er ydmyk i forhold til det. Noe mer spesifikk ønsker jeg ikke å være, sier han.

LES OGSÅ: Siv Jensen håper Ap-sympatien tar slutt

Det rødgrønne firkløveret som Ryberg leder i fylkestinget består av Ap, SV, Sp og Venstre. Selv om fylkesprognosen gir Ap, SV og Sp et knepent mandatflertall uten Venstre, vil den store spenningen i fylkestingsvalget dreie seg om hvilken side Venstre til slutt velger.

Dersom sympatibølgen for Ap avtar, og de borgerlige vinner tilbake tapt terreng, vil Venstre havne i samme vippeposisjon som de var ved valget i 2007.

LES OGSÅ: Verste skyteepisode i den vestlige verden

Fordel

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen er spent på hvor lenge sympatieffekten for Ap vil vare.

– Mye av økningen skyldes unge velgere. Men de unge er også de mest flyktige velgerne, som kan falle fra avhengig av hvilken retning valgvinden blåser, påpeker han.

SAMFUNNSREDAKTØRENS BLOGG: Topp spenning i fire kommuner


Marthinsen mener at Ap vil ha fordel av at valgkampen blir så unormal som mulig og at terrorhandlingene blir liggende som et bakteppe helt inn til valget. Han tror derfor det var sunt at de andre partiene ikke ville utsette valget ytterligere en uke slik Ap ønsket.

– Mener du at Ap bruker sørgetiden som valgkamptaktikk?
– Jeg tror på dem når de sier at de trenger tiden i forhold til de som er rammet. Men et tilleggspoeng er at de har noe å tjene på det opinionsmessig, et poeng som de andre partiene også ser. Disse må derfor forsøke å få fokus over på politiske saker hvis de skal vinne noe tilbake, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: Ingen felles valgkampåpning i Drammen

Høyre taper mest

Prognosen viser at Høyre har tapt mest, noe som skyldes partiets store oppsving før sommeren.
Frp har hatt et dårlig år og går ytterligere 2,5 prosentpoeng tilbake sammenlignet med juniprognosen.

Marthinsen tror det fortsatt vil være en fordel for Frp å sette innvandring og integrering på dagsorden.

– De vet at innvandringspolitikk er viktig, og vil nok forsøke å holde det varmt. Men de må ha med seg mediene og andre for å få til det. Det blir imidlertid spennende å se om disse spørsmålene i mindre grad blir satt på agendaen i denne valgkampen, sier han.

– Det avhenger vel ofte om hvor tøffe Frp tør være?
– Det blir en kinkig balansegang. Siv Jensen har sagt at Frp-politikere skal snakke saktere og dempe retorikken. Men hun kan for eksempel ikke slå kraftig tilbake på det Hagen har sagt. Det er heller ikke sikkert det vil være avgjørende for Frp-velgerne, uttaler valganalytikeren.

LES OGSÅ: Storberget møtte politiet i Nordre Buskerud

Prognose Buskerud fylkesting:

Prognosene er basert på gjennomsnittet av tre nasjonale kommunemålinger tatt opp i perioden 27/7-10/8. +/- -tallene er prognosen sammenlignet med tilsvarende prognose utarbeidet 7. juni i år.

Arbeiderpartiet 38,1 % + 6,9
Fremskrittspartiet 15,9 % - 2,5
Høyre 26,7 % - 3,8
Kristelig folkeparti 3,0   % - 0,3
Rødt 1,3   % + 0,1
Senterpartiet 6,0   % + 0,2
Sosialistisk venstreparti 3,9   % - 0,5
Venstre 4,5   % +/- 0
Andre 0,6   % - 0,1


 

Mandater fylkestinget
Prognose 7,6: +/-  Prognose 14/8: Valget 2007:
Ap           14 + 2 15
Frp           8 -  1 8
H             13 -  1 11
KrF          1   - 2
Sp           3   - 3
SV           2   - 2
V             2   - 2

Artikkeltags