Kolberg fikk stryk av velgerne

Martin Kolberg ble strøket av 3.302 Ap-velgere. Det er mer enn tre ganger så mange strykninger som neste kvinne på lista, som var Kristin Ørmen Johnsen (H).

Martin Kolberg ble strøket av 3.302 Ap-velgere. Det er mer enn tre ganger så mange strykninger som neste kvinne på lista, som var Kristin Ørmen Johnsen (H). Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Martin Kolberg (Ap) ble strøket av desidert flest velgere i Buskerud. Valgforsker Frank Aarebrot er ikke overrasket.

DEL

BUSKERUD: 3.302 Ap-velgere valgte å sette en strek over Kolbergs navn ved stortingsvalget forrige uke. I tillegg ønsket 923 velgere førstekandidaten lengre ned på lista.

Det innebærer at nesten ni prosent av dem som stemte på Ap enten ville ha Kolberg helt ut av lista eller gi han en lavere plassering.

– Jeg har full respekt for velgernes meninger. Det er ikke noe jeg har sagt eller gjort som jeg har dårlig samvittighet for, sier Kolberg.

LES MER: Kolberg: – Vet du ikke hvem jeg er?

Har frontet mange saker

Han ønsker ikke å spekulere i årsaken til at det var han som ble strøket flest ganger.

– Jeg tror årsaken er sammensatt. Men når man står såpass i spissen for saker både i Buskerud og nasjonalt, får man søkelyset på seg, sier Kolberg.

Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er overhodet ikke overrasket over at det var nettopp Martin Kolberg som havnet på stryketoppen:

– Nei, jeg ville blitt langt mer overrasket hvis det ikke var mange som hadde strøket Martin, sier han.

LES OGSÅ: Her er den nye Buskerudbenken

– En ikke-tenkende partikanin

Ifølge Aarebrot er det Kolbergs rolle i rikspolitikken som har utløst skredet av strykninger. Han har den siste perioden hatt en fremtredende rolle som regjeringens uttrettelige forsvarer i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Hans jobb har vært å forsvare regjeringen. Det har gitt folk et inntrykk av at Martin er en ikke-tenkende partikanin. Han er ekstremt partilojal, men samtidig er han ikke en sånn regelrytter som man kan få inntrykk av. Det er bare rollen hans som er sånn, forklarer Aarebrot.

Kolbergs utseende og framtoning egner seg bedre på radio enn på TV. Frank Aarebrot (valgforsker og Ap-medlem)

For at velgernes rettinger skal ha noen effekt, må mer enn halvparten av de som stemmer på et parti gjøre de samme endringene ved en kandidats navn. Det skjer i praksis aldri ved stortingsvalg.

I tillegg til å stryke kandidater, kan velgerne endre rekkefølge på kandidatene.

LES OGSÅ: Dømt for trusler mot Martin Kolberg

– Hilser ikke hjem

Aarebrot viser til at Kolberg har vært mer en rikspolitiker enn en Buskerud-politiker. Han har dermed ikke markert seg like mye i saker i hjemfylket som i rikspolitiske saker som har vært viktige for Arbeiderpartiet.

– Det er andre politikere som har snakket mer opp Buskerud på Stortinget enn det Martin har gjort. Det er alltid noen som lever av å sende hilsener hjem. Martin har ikke hatt den samme muligheten, sier Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

LES MER: Bare byfolk på Stortinget

– Egner seg best på radio

Valgforskeren kjenner Kolberg personlig og mener han er langt morsommere privat enn han framstår som på TV. Det får ifølge Aarebrot konsekvenser i form av strykninger på stemmeseddelen:

– I fjernsynets tidsalder er det pene, unge menn som Knut Arild Hareide og Audun Lysbakken som får fordeler. Kolbergs utseende og framtoning egner seg bedre på radio enn på TV, sier han.

– Han har i grunn samme problem som Einar Førde hadde. Han så alltid sint ut på fjernsyn. Men jeg kjenner Kolberg som en usedvanlig morsom kar med en utpreget humoristisk sans. Han burde være oftere med i Nytt på nytt.

Disse ti ble strøket mest:

1. Martin Kolberg (Ap): 3.302 ganger.

2. Kristin Ørmen Johnsen (H): 963 ganger.

3. Trond Helleland (H): 898 ganger.

4. Lise Christoffersen (Ap): 630 ganger.

5. Masud Gharahkhani (Ap): 526 ganger.

6. Torgeir Micaelsen (Ap): 498 ganger.

7. Jørund Rytman (Frp): 476 ganger.

8. Anders Werp (H): 424 ganger.

9. Laila Gustavsen (Ap): 353 ganger.

10. Morten Wold (Frp): 259 ganger.

LES FLERE NYHETER OM STORTINGSVALGET 2013

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken