I dagens digitale verden leste Espen Rasmussen om sin fotobragd på Internett. I går ble det nemlig klart at fotografen fra Vestfossen har vunnet første- og tredjepris i verdens største konkurranse for pressefotografer, World Press Photo. Sånt fører til spontan seiersdans på kjøkkengulvet.
-Det tok litt tid før det gikk opp for meg. Dette er fotografiets Oscar, sier en strålende fornøyd Espen Rasmussen til Drammens Tidende.
Konkurransen anses om den desidert mest prestisjetunge for fotojournalistikk.

SMÅSYK. Utslitt av influensa nøt Rasmussen en rolig fredagskveld sammen med kjæresten og et glass rødvin. Etter en dag med flere intervjuer, fikk han endelig slappet litt av. Rasmussens vinnerbilde er i kategorien Arts and Entertainment og viser en ung latvisk kvinne i en blomstereng. Han var på tur som frilanser sammen med en journalist i VG for å lage en reportasje på latviernes spesielle måte å feire midtsommer på da han traff blink.
-Plutselig fikk jeg øye på en jente som plukket blomster for å lage blomsterkrans. Det ga dette bildet, forteller Rasmussen.
Bildet sto på trykk i VG Helg,
Bildet som fikk tredjeplass er i kategorien People in the news. Det ble tatt i Kashmir, hvor Rasmussen laget en dokumentar om hvordan folket hadde det etter jordskjelvet.
-Bildene viser på en måte det beste og det verste. Det er gøy at så forskjellige bilder slår an, mener han.

INTERNASJONAL UTSTILLING. Nå venter pengepremie og prisutdeling i Amsterdam på vestfossingen, som nå jobber som bildesjef i VG Helg. Men det er ikke vinnersummen på 10000 kroner han er mest opptatt av.
-Bildene blir del av en utstilling som skal turnere verden rundt. Det er en vanvittig god måte å få vist seg fram på, sier prisvinneren.
4500 fotografer hadde sendt inn bilder til det som er verdens største konkurranse for pressefotografer. Ingen nordmenn har tidligere fått to priser i samme konkurranse.