Gå til sidens hovedinnhold

Vil adoptere vill ulv

Artikkelen er over 20 år gammel

En vill ulv drepte lørdag et lam på Langedrag. Fylkesmannen sa i går nei til å skyte ulven. - En fornuftig avgjørelse. Jeg vil gjerne innlemme ulven i min flokk, sier Edvin K Thorson.

Han eier Langedrag naturpark, og eide også lammet som ble tatt av streifulven. Thorson setter seg en av de første dagene ned og skriver en søknad til Direktoratet for Naturforvaltning om å få lov til å fange ulven - for å la den bli et fast medlem i flokken som pr. i dag består av 11 ulver. Før han sender søknaden, vil han samle flere argumenter hos sine rådgivere.
- Hvorfor er du så interessert i denne hannulven?

Prakteksemplar

- Vi trenger en ny lederulv, ikke minst i avlssammenheng er det viktig. Vår nåværende lederulv - Graabein, er ni år gammel, og har sett sine beste dager.
- Villulven er et prakteksemplar, og er bare rundt halvannet år gammel. Vi trenger nytt blod inn i flokken. Det gjelder også de øvrige ulveparkene i Skandinavia. Alle tilhører samme stammen, og den er i ferd med å bli degenerert. De første tegnene på det har vi allerede sett - ved at de fødes blinde hvalper.
- Har du ingen betenkeligheter med å sette en vill ulv i fangenskap?
- Nei, ikke når jeg vet hvor stor interesse den allerede har vist for sine artsfrender bak gjerdene her. I går viste den stor interesse for de andre ulvene, og deltok med stor iver i hylekonserten til mine ulver. Den logret og viste stor glede i møtet med ulvene på min side av gjerdet.

Fikk nytt lam

- Hvor nær befinner villulven seg Langedrag naturpark?
- Den holder seg bare 100 meter fra gården. Vi sørger for å fôre den, slik at den ikke stikker av før jeg får avgjørelsen fra DN. Da vi fôret den mandag kveld, fikk ulven et selvdødt lam, som vi fikk samme dag fra en av nabogårdene. Riktig bra snadder. Dessuten vil jeg si til dem som tror at ulvene våre lider noen nød at de både titt og ofte får servert rått elgkjøtt. Bedre ulvemat fins knapt. Vi har fast avtale med NSB om at hver gang det blir kjørt ihjel en elg på Bergensbanen, bringes kjøttet hit til oss. Ulvene lider overhodet ingen nød, og de har 40 mål naturområde å boltre seg på. I motsetning til de 100 kvadratmeterne som ulven hadde til disposisjon i de gamle zoologiske havene, er jo denne forskjellen som natt og dag.

Naturens gang

Edvin K. Thorson betegner det som naturens gang at han mistet et av lammene sine.
- Det var det svakeste individet i flokken. Det ble hengende etter da ulven angrep, og slik er bare naturen innrettet. De svakeste bukker under.
Thorson har allerede navnet klart. Graabein 2 vil han kalle etterfølgeren. - Hvis det går i orden, vil jeg avlive Graabein rett før Graabein 2 blir satt sammen med flokken. Dermed blir rangordningen automatisk regulert.

Lett å fange

- Er det vanskelig å fange den?
- Nei, det er en smal sak. Det ordner vi gjennom et slusesystem vi allerede har etablert.
Årsaken til at fylkesmannen ikke ville avlive villulven, er at den ikke har gjort nok skade ennå.
- Ulven har hittil bare tatt ett lam, sier fungerende viltkonsulent hos fylkesmannen Espen Marker til NRK.

DN skeptisk

Fungerende sjef i Direktoratet for Naturforvaltning (DN), Erik Lund, sier at det er svært lite sannsynlig at Langedrag naturpark får innlemme «Graabein 2» i flokken. Til NRK sier Lund at ville dyr prinsipielt bør leve fritt. Men Lund vil først se søknaden, før han uttaler seg nærmere.

Kommentarer til denne saken