Werp om Kolberg: – Meget alvorlig

Stortingspolitiker Anders Werp (H) mener politikere må være krystallklare på hvilken rolle de går inn i slike saker med.

Stortingspolitiker Anders Werp (H) mener politikere må være krystallklare på hvilken rolle de går inn i slike saker med. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Anders Werp (H) reagerer kraftig på at toppbyråkrater i Lier har følt seg presset av Martin Kolberg (Ap) etter at stedatteren hans ble anmeldt for bedrageri.

DEL

LIER: Torsdag skriver Drammens Tidende at Kolberg tok kontakt med både rådmannen og kommuneadvokaten i Lier etter at stedatteren ble anmeldt for bedrageri.

Både rådmann Hans-Petter Christensen og kommuneadvokat Anneke Borgli følte seg presset av Kolberg i saken.

Anders Werp, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Høyre, mener menneskelig engasjement ikke er kritikkverdig, og at det må være lov for pårørende å ta kontakt med saksbehandlere.

– Men vi som har ulike makt- og myndighetsroller i samfunnet skal være ekstremt forsiktige med å gjøre noe som kan forstås eller misforstås ved å bruke våre ulike posisjoner. Det er meget alvorlig at man opplever seg presset av en myndighetsperson. Det er i så fall helt uakseptabelt, sier Werp til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Må etterforske på nytt

– Faresignal

Werp mener at det at myndighetspersoner som kommuneadvokaten og rådmannen reagerer slik de gjør er et alvorlig faresignal.

– Det er personer som opplever mye i sin funksjon, og på ingen måte er lettvektere i å vurdere slike saker. De må tas på høyeste alvor, mener Werp.

Han mener det er bra at politiet nå har tatt opp igjen etterforskningen av Kolbergs stedatter.

– Det er et langt spenn fra det å engasjere seg i en sak, til det at den andre part føler seg presset. For politikere eller andre personer i maktposisjoner skal terskelen være høyere enn ellers. Skillet mellom personlig innblanding og det vi gjør i kraft av tillitsvervet må være krystallklart, sier Werp.

Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen sitter sammen med Kolberg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han er klar på også offentlige personer må få ta kontakt med byråkrater i slike saker.

– Vi er også pappaer og ektemenn. Samtidig må vi være veldig forsiktige og ha en klar rolleforståelse av hvilken rolle vi har når vi kontakter offentlige byråkrater og ikke bruke våre maktposisjoner. Uten at jeg direkte kan si om det ene eller det andre er blitt gjort i dette tilfelle, sier Knudsen.

LES OGSÅ: Derfor ble Kolbergs stedatter anmeldt

– En av de mektigste

Knudsen mener Kolberg nok burde valgt et annet sted enn rådhuset når han skulle ta opp saken med kommuneadvokat Borgli. Han er ikke overrasket over at kommuneadvokaten oppfattet møte som ubehagelig.

– Jeg har lært meg å kjenne Kolberg, som kan virke sterk og tydelig i sine uttalelser. At det ikke blir oppfattet behagelig kan jeg forstå, og han er samtidig kanskje en av de mektigste personene i norsk politikk. Samtidig gjentar jeg hans rett til å ha en mening som privatperson og pappa, sier Knudsen.

Stortingsrepresentant Trond Helleland (H) sier personer med verv som Martin Kolberg må ha høyt fokus på å oppføre seg korrekt. 

- En stortingsrepresentant har samme rettigheter til å klage som alle andre, men når man har et slikt verv må man ha ekstra fokus på å oppføre seg ytterst korrekt. Man har ofte lyst til å hisse seg opp, men man må være forsiktig slik at man ikke blir mistolket, sier han.

– Ville oppført meg korrekt og forsiktig

Helleland vil likevel legge til at han ikke har forutsetninger for å uttale seg om denne konkrete saken.

- Det er vanskelig å si hvordan jeg selv hadde oppført meg i en tilsvarende situasjon. Jeg ville ikke avstått fra å kommentere en personlig sak, men jeg ville oppført meg på en korrekt og forsiktig måte.

Martin Kolberg mener selv ikke at han har pressset kommunetoppene. Han tar ingen selvkritikk.

– Jeg er innbygger i Lier og når det er ett eller annet, så må jeg kunne snakke med ansatte i kommunen uten at det er å betrakte som noen form for utidig opptreden.

LES OGSÅ: Lier-ordføreren: - En umenneskelig situasjon

Artikkeltags