Slik får du en ryddig garasje

Et fleksibelt system med lister i taket, skinner ned fra listene og hyller som kan flyttes på, gjorde veggen synlig igjen.

Et fleksibelt system med lister i taket, skinner ned fra listene og hyller som kan flyttes på, gjorde veggen synlig igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Noe måtte gjøres, sier Kristian Rasmussen.

DEL

Det hadde gått et snaut år siden Kristian Rasmussen og samboeren flyttet inn i ny bolig på Ekeberg i Oslo, og i garasjen var det fortsatt kaos.

– Halve garasjen var pappesker og ting som ikke var ryddet ut. Alt herfra og hele veien bort hit var bare en stor haug av ting, sier han, og måler opp på den ene veggen.

Spesialtilpasset

Det passet aldri å hente ut ting, for alltid sto det noe i veien.

– Jeg tenkte: Det her funker ikke, noe må gjøres, sier han.

Løsningen ble en innredning spesialtilpasset garasjer. Lister er nå festet til veggen, helt oppe ved taket. Stålskinner går ned fra listene, og på skinnene henger knekter. De holder oppe trådhyller av stål, som ikke skal samle støv. Andre steder har han spesialoppheng for ski eller stålkurver fulle av sko.

Han har også fått inn en arbeidsbenk med smørebenk for skiene og en verktøytavle med kroker for manuelt og elektrisk verktøy. Alt har fått sin plass: Bandykøllene, tennisracketene, snowboardet, skøytene, malingen, hagegjødselen, teipen og lecakulene. Vinterdekkene til bilen henger på hver sin solide knekt. Systemet er fleksibelt: Skinner, knekter og hyller kan flyttes hvis han ønsker en annen innredningsløsning senere.

Kongen av lagerrom

«Det er som regel bare flom, brann eller flytting som kan løse problemet med en overfylt bod», skriver Bjørn Gabrielsen, forfatter og journalist i Dagens Næringsliv, i boka «Jeg skal bare ut i boden en tur».

Han beskriver garasjen som kongen av lagerrommene. Ikke bare er den nesten alltid det største av dem, suksesshistorier om Microsoft, Apple, Dell og Google kan også føres tilbake til garasjer.

Nå er riktignok norske garasjer vanligvis i mindre grad et oppholdsrom enn amerikanske.

– I Norge er det tradisjon for å skru litt og skifte dekk. I USA er det ikke uvanlig med bar, sofa og TV i garasjen, sier Magnus Ørbeck-Nilssen, daglig leder i firmaet Enklere Bolig AS.

Du kan fint kjøpe nødvendig utstyr for et vegghengt system på byggevarekjeder og montere selv. Rasmussen fikk imidlertid garasjeinnredningen levert ferdigmontert av firmaet, som startet opp i fjor høst og ønsker å spesialisere seg på garasjeinnredning tilpasset det norske markedet. Så langt har de levert løsninger til en håndfull garasjer. Prisen for en ferdig montert standardinnredning er cirka 15.000 kroner. Et annet stort firma, Gladiator, har tilbudt et amerikansk innredningssystem for garasjen til norske kunder i et og et halvt års tid. Veggmontert flaskeåpner er blant delene som kan følge med.

– Vi har ennå ikke levert helt komplette garasjer på sekssifrede beløp, men en kunde kjøpte garasjeinnredning for nesten 100.000, forteller daglig leder i Gladiator Norge, Henning Hansen.

Varmt vann

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar får ofte spørsmål fra folk om hvordan de kan få smarte løsninger i garasjen.

– Med høy kvadratmeterpris på boliger er det lurt å flytte mest mulig av oppbevaringen ut, sier han.

Hans beste råd er følgende:

– Gå til innkjøp av dype nok hyller i metall og hundrevis av knagger. Det meste kan heller henges på veggen og opp mot taket framfor å stå på gulvet.

Gode markeringer av hva som hører til hvor, samt rengjøring av utstyr før det settes bort for sesongen, er også viktig. Ramsøskar ser at stadig mer elektrisk utstyr til hagestell hoper seg opp i garasjerommet. Han knytter det til økt hagefokus. Ønske om innlagt vann er heller ikke uvanlig.

– Stadig flere ønsker både varmt og kaldt vann i garasjen, mens de før bare hadde kaldt vann på en utevegg, sier han.

Ramsøskar presiserer at god belysning, varme og spreke farger kan gjøre garasjen til et hyggeligere oppholdssted.

Kristian Rasmussen er mest fornøyd med totalinntrykket og «mekkehjørnet» i sin ryddige garasje. Det har imidlertid ikke blitt så hyggelig at han har begynt å oppholde seg der på fritiden.

– Jeg henger ikke i garasjen. Nå som jeg alltid vet hvor ting er, er det lettere å komme seg ut på tur, sier han.

Lag hyllesystem selv

Du kan kjøpe nødvendig utstyr for et vegghengt system på byggevarekjeder. Da trenger du en bærelist som du skrur inn i veggen. Den har spor som hengeskinnen hektes i. Skinnen skyves ut slik at du får så bred hylle du vil. En avstand på 60-90 cm anbefales. Deretter hekter du knekter i skinnen og plasserer hyller eller kurver på knektene. Monteringen skal være svært enkel.

Kilde: Maxbo

Visste du at

Ordet garasje kommer fra det eldre franske ordet garer, som betyr «å gi skjul».

En carport er en overdekket, men ellers mer eller mindre åpen parkeringsplass for bil, som begynte å avløse den lukkede garasjen i Norge fra ca. 1950.

I Russland ligger garasjene ofte langt fra der bileieren bor, i klynger.* I norske bygningsforskrifter er det særbestemmelser om ventilasjon og avløp for olje og bensinspill i garasjer pga. brannfaren og faren for eksosforgiftning.

Kilder: Store norske leksikon, Bjørn Gabrielsen: «Jeg skal bare ut i boden en tur»

Artikkeltags