Uten denne får du bot

Fra og med 1. januar 2015 er det obligatorisk for alle kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn i næring å ha bombrikke på all offentlig vei i Norge.

Fra og med 1. januar 2015 er det obligatorisk for alle kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn i næring å ha bombrikke på all offentlig vei i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Over 100 000 kjøretøy over 3,5 tonn berøres av nytt påbud.

DEL

Fra og med 1. januar 2015 er det obligatorisk for alle kjøretøy med totalvekt over 3,5 tonn i næring å ha bombrikke på all offentlig vei i Norge, skriver Avisa Nordland.

I tillegg kommer alle kjøretøy over 3,5 tonn som er registrert på personer, men som brukes i næring. Over 100 000 norske kjøretøy over 3,5 tonn berøres av det nye påbudet.

Lik konkurranse

Reglene gjelder for all ferdsel på det offentlige veinettet i Norge, uavhengig av om det er bomstasjoner i nærheten.

– Det nye påbudet gjelder både for norske og utenlandske kjøretøy.

– Det vil bidra til å sikre like konkurransevilkår i transportnæringen, og er forenlig med EØS-retten om fri ferdsel og bevegelighet av varer og tjenester mellom EUs medlemsland, sier leder, Åge K. Jensen, i Seksjon for brukerfinansiering i Statens vegvesen.

Har man imidlertid bobil, SUV eller tilsvarende over 3,5 tonn, som brukes privat, omfattes ikke kjøretøyet av påbudet. I tillegg gjelder ikke påbudet for traktorer og andre tilsvarende motorredskaper.

Blir bøtelagt

Det er politiet, tollvesenet og Statens vegvesen som skal kontrollere at påbudet overholdes.

Kjøretøy uten gyldig avtale og bombrikke vil få et gebyr på 8 000 kroner. Det øker til 12 000 kroner hvis gebyret ikke er betalt innen tre uker. Ved gjentakelse innen to år blir gebyret 16 000 kroner. Blir ikke dette beløpet betalt innen tre uker, øker gebyret med 50 prosent.

– Det skal ikke lønne seg å snike. Derfor er bøtene i denne størrelsesorden for de som ikke følger regelverket, sier Jensen. (ANB)

Artikkeltags