Masterplan for hus-oppussing

Anne Lise Innbjør har holdt på med huset deres i ti år, både ute og inne. Noe av det aller siste som gjenstår nå er etterisolering av den lyse, hyggelige vinterhagen.

Anne Lise Innbjør har holdt på med huset deres i ti år, både ute og inne. Noe av det aller siste som gjenstår nå er etterisolering av den lyse, hyggelige vinterhagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Interiørarkitekt Anne Lise Innbjør lagde en masterplan for oppussingen av huset. Ti år etter elsker hun huset.

DEL

DRAMMEN: Anne Lise Innbjør falt pladask for det røde funkishuset i Styrmoesvei. Planløsningen, de mange fine vinduene i hjørnene, de runde vinduene, lyset og uteplassen. Her var det et hav av interiør- og eksteriørmuligheter.

Del på Facebook

Nå, ti år senere, er huset ikke til å kjenne igjen. Den røde kledningen er byttet ut med sibirsk lerk som er satt inn med jernvitriol, slik at treverket etter hvert får en jevn sølvfarge. Uteplassen på oversiden av huset er forvandlet til små oaser som man kan forflytte seg til ettersom solen seiler fra øst til vest.

(artikkelen fortsetter under bildet)– Her tar jeg morgenkaffen og her er det formiddagssol. Her sitter vi når det er ettermiddagssol og når jeg jobber og trenger litt luft og litt sol går jeg ut på verandaen det oppe, forteller Anne Lise
Innbjør og peker på den nylagde verandaen over inngangspartiet.


Og kveldssolen, den får hun på den nye terrassen på andre siden av huset.

LES OGSÅ: HJEMME HOS: Ragnhild Liens englehus

Detaljstyrt

Men det er ikke bare utendørs huset er forvandlet. Inne er alle rom blitt nye – på ett eller annet vis.

Og alt har Innbjør tegnet og planlagt ned til hver minste detalj.

Den klassisk utdannede interiørarkitekten ved Kunst og håndverkskolen i Oslo (nå kunsthøyskolen), visste akkurat hvordan hun skulle angripe prosjektet. Og har fulgt planen.

– Jeg så mulighetene i dette huset, smiler hun.

LES OGSÅ: Pusset opp i seks år

I ti år har hun holdt på. Nå er hun så å si ferdig. Vinterhagen ut mot veien hadde trengt vinterisoleringen, og en liten utepeis i hagen hadde vært fint. Men bortsett fra det, er alt som hun drømte om.

– Jeg elsker å være ferdig med huset. Jeg ville ikke gjort en tøddel annerledes, sier hun fra det lyse, åpne kjøkkenet. Selve hjertet i huset.

– Her er det løst mange verdensproblemer, ler hun så de store krøllene spretter på skuldrene.
Her er det flyttet et par vegger og satt inn en ekstra verandadør så hun og datteren enkelt kan ta med seg frokosten ut i hagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJØPE ELLER SELGE BOLIG? SJEKK VÅR EIENDOMSBASE

– Når man kjøper noe som skal pusses opp, er det viktig å lage en hovedplan. Man bør stille seg spørsmålet: hva er hovedønsket. Og så kan man gå i detaljer etter hvert, forklarer interiørarkitekten.

Kunnskap om funksjon og form kan man søke hos folk som kan det. Det samme gjelder alt elektrisk, rør, støping og riving eller flytting av vegger.

– Bruk fagfolk, oppfordrer Innbjør.

Hun elsker å holde på selv. Hun både snekrer, skrur og maler. Alle veggene innendørs har hun malt selv. Hun ser på det som god trening.

– Men skal man pusse opp selv, så må man like det.

LES OGSÅ: Flere prakteiendommer på markedet

Epoxy

Innbjør tar oss med rundt i huset. Det er personlig, hyggelig og lunt. Små tablåer og levende lys lager intime rom i rommene som gjør at man får lyst til å sette seg ned.

– Det er mye hummer og kanari. Men det er lyse og gode rom, smiler Innbjør.

I kjelleren er gulvet senket for å få bedre takhøyde. Her var det en mørk kjeller med boder. Tre lag med hvit epoxymaling på gulvet og hvit maling på veggene har gjort at rommet nå er forvandlet til arbeidsrom og et sted hun kan ta imot kunder.

– Det trenger ikke bli så dyrt å pusse opp, forsikrer hun.

Innbjør forteller og viser badene som har hylleløsninger og benkeplater fra Bauhaus, rimelige fliser og spesialtilpassede, men rimelige speil. Syrommet som har hyller fra Ikea, gangen har et gammelt bord som er delt i to. Gamle ting og nye ting i skjønn forbrødring.

Og ikke minst, personlige ting som skaper et hjem.

– Man må innrede slik man ønsker selv. Ikke alltid følge trendene, sier hun og tar en slurk av den hjemmelagde kakaoen. Det vil si råkakao, kokesjokolade, kaffe, kanel og krem på toppen.Interiørarkitekten liker å lage det meste fra bunnen. Hun sylter og safter rabarbra, pærer, rips, bjørnebær og epler – for å nevne noe.

I jobben må Innbjør følge med på hva som skjer av interiørtrender. Hun styler moderne visningsleiligheter og lager gjerne minimalistiske uttrykk, men hjemme har hun sin egen stil.

Her er farger, komfort, vakker design og gode omgivelser i fokus.

– Jeg vil ikke ha et utstillingshjem. Jeg vil ha et hjem jeg koser meg i. Det er da det blir et hjem.

FÅ FLERE INTERIØRTIPS HER

Boliglån kalkulator

Kalkulator

Kr

Kr

År
Her kan du kalkulere hva boliglånet vil koste »

Artikkeltags