Derfor trapper vi opp

Trappa har blitt et viktig og synlig møbel hos Sindre Gisholt (12) og familien.

Trappa har blitt et viktig og synlig møbel hos Sindre Gisholt (12) og familien. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det viktigste møbelet for mange familier.

DEL

Den har ofte en sentral plass i hjemmet, brukes mye og er en stor investering. Hos familien Gisholt i Bærum er trappa som binder sammen tre etasjer, det første du ser når du kommer inn døra.

– I akkurat dette huset er den det viktigste møbelet. Trappa blir nesten som en skulptur, sier Elise Gisholt.

Ikke bare en trapp

Trinnene i beiset eik klatrer opp mellom glassveggene som slipper lyset fram. Gelenderet er i firkantet stål – et formspråk som matche1r omgivelsene.

Da familien bygde hus for to år siden, ønsket de seg en moderne trapp i stil med resten av funkisboligen. Utover det hadde de ikke tenkt så mye på valget. Det var jo bare en trapp.

– Det var arkitekten fra Skaara Arkitekter som presset litt på for at vi skulle velge en slik åpen løsning. Det ble dyrere enn en vanlig trapp, men vi er veldig fornøyd, sier Gisholt.

Mange valg

Når du skal ha trapp, står du overfor mange valg. Vil du ha tre-, stål- eller glasstrapp? Eller kanskje en kombinasjon av alt sammen? Skal den være rett eller svinge? Skal den ha lukkede trinn? Og hvor bratt skal den være?

Det gjelder å tenke seg godt om. Trappa skal sannsynligvis stå der mange år, kanskje hele husets levetid, og den brukes gjerne av flere personer daglig.

– Mange ønsker at trappa skal ta minst mulig plass. Men vil du ha en funksjonell trapp, er det viktig å sette av godt med plass, sier Martin Bystrøm i Nytrapp.no, som leverte trappa hos Gisholt.

Sikkerhet

Rett trapp tar mest plass, men gir best komfort. Og plassen under trappa kan utnyttes til for eksempel lagring. I den andre enden av komfortskalaen har du spiraltrappa. Men alt til sitt bruk.

– Til loftet eller kjelleren kan en liten spiraltrapp fungere bra. Men husk at det blir kronglete å bære større ting opp og ned. Skal du det, bør du ha en alternativ vei, sier Bystrøm.

En trapp skal også være sikker og godkjent etter norske krav. Seriøse trappeleverandører vet hvilke retningslinjer som gjelder.

– Konsekvensen av ikke å ha en sikker og godkjent trapp kan bli store. Ved ulykker er fallhøyden stor, og ved nybygg får man kanskje ikke godkjent boligen, sier marketingsjef Beate Foss Hagen i trappeprodusenten Hagen.

Design

Mange sverger fremdeles til tradisjonelle tretrapper. Velger du tretrapp, bør du vite at furu er et mykt treslag som slites fortere enn hardere treslag som ask og eik.

De siste årene har også stål og glass seilt opp som populære materialvalg når trapper skal bygges. Mange setter pris på modeller som slipper inn mer lys.

Men blir ikke rekkverk i glass veldig fort skitne?

– Den som har barn eller hund, må nok belage seg på å gå over med Jif en gang i uka, innrømmer Bystrøm i Nytrapp.no.

Hos familien Gisholt skal folket straks på jobb og skole. Morgensola stråler inn gjennom de store vinduene.

– Jeg synes ikke vi trenger å vaske glasset så ofte. Men jeg ser jo noen flekker nå, når sola kommer fram, smiler Elise Gisholt.

Mer trapp

Trappas status i hjemmet har endret seg mye. For 20-30 år siden hadde den en nærmest ubetydelig stilling innen interiør, ifølge Randi Emaus i Trappekompaniet.

– Såkalte ferdighus var vanlige, og trappa var så å si ikke et tema – det ble furutrapper og ferdig med det. Mens kjøkken, bad, gulv og vinduer var gjenstand for kundenes vurderinger, var trappene bare et middel for å komme opp og ned, sier hun.

Når det ikke lenger er slik, henger det sammen med økonomien vår og at vi henter inspirasjon fra utlandet, tror Emaus.

– De senere årene har vi blitt mer opptatt av stil, bolig og interiør. Da har også trappa kommet mer i fokus, fortsetter hun.

Og i vår iver etter å pusse opp hjemmet blir det fort slik at det ene prosjektet drar med seg det andre, forteller Bystrøm i Nytrapp.no:

– Når vi har fått fint gulv og nye vegger, skal gjerne trappa stå i stil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken