Slik får du et fint barnerom

En vanlig seng blir morsommere med litt farge – som barna selv får velge – og fine bjørkestammer.

En vanlig seng blir morsommere med litt farge – som barna selv får velge – og fine bjørkestammer.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Delikat og lekkert, eller festlig kaos? Få tipsene her!

DEL

Å innrede barnerom er akkurat så gøy – og vanskelig – som det høres ut som. Det kan ikke minst være en utfordring å finne balansen mellom sin egen smak og barnets. Ifølge interiørarkitekt Isabelle McAllister har vi voksne problemer med å slippe kontrollen over innredningsprosjektet.

– Man kan ikke gi barna helt frie hender eller legge hele ansvaret på dem, men det er likevel viktig å lytte til dem og innfri noen av ønskene deres. Og ærlig talt, hvor mye tid tilbringer vi foreldre egentlig på barnas rom? Det er kanskje i så nøye om vi synes det er pent der inne?

Ta med barna

Isabelle McAllister sier at mange voksne kvier seg for å involvere barna. De tror at avkommet skal ha lyst på helt sprø løsninger, og deretter bli skuffet når de ikke kan få det. Men barna har sjelden så umulige ønsker, mener McAllister. Som regel kan man dessuten inngå kompromisser slik at begge parter blir fornøyd.

– Vi tror kanskje barna vil forlange en rutsjebane fra taket. Men de fleste barn ser bare på vennenes rom, og ønsker seg noe lignende selv, sier interiørarkitekten.

Mange tror også at et barnerom må males i sterke basisfarger, men man kan fint bruke farger uten at det blir for insisterende. Det gjelder å velge fargetoner som er litt roligere. Kanskje kan barna velge fargen, mens den voksne bestemmer nyansen.

Ingen rød tråd

Etter å ha innredet mange barnerom, skrevet bok om emnet og designet en barneinnredningskolleksjon for Ellos, har Isabelle McAllister fått god oversikt over hva barn helst vil ha.

– De vil først og fremst at det skal være koselig! De vil kunne lage hytte av senga, for eksempel med forheng på en køyeseng. Litt større barn vil sette opp plakater på veggen. Dyr og farger liker de fleste barn. Det er altså ikke så komplisert, problemet er heller at vi foreldre er vant til at det skal være en rød tråd i innredningen. Slik tenker ikke barna, sier hun.

De vil derimot gjerne ha samme slags paljettpute som bestevennen, og så drømmer de om en skateboardrampe i hjørnet. Det er ingen stilmessig sammenheng i ønskene – og det trenger det ikke være heller. McAllisters beste tips er at man ikke drar innredningstemaet for langt – dersom man ikke selv synes at det er så morsomt å innrede barnerom at man vil redesigne det mint annethvert år.

– Hvis ikke er det fort gjort at piratrommet man lagde til treåringen, henger med til barnet er tolv, bare fordi det er så mye jobb å ta tak i det. Hvis man gjør det enkelt, uten tema, blir det verken mye jobb eller kostbart å endre rommet når barnet blir større, sier McAllister, og tipser om at maling eller tapetsering av en fondvegg kan være en overkommelig endring som får rommet til å skifte karakter.

Vær tålmodig

Et annet tips er å utruste seg med rikelig med tålmodighet og faktisk involvere barna i selve den praktiske innredningen også, ikke bare planleggingen. McAllisters egne barn har vært med å male siden de var i toårsalderen.

– Man må være ekstra nøye med plasten på gulvet, og deretter være forberedt på å gå etter og jevne ut, tørke vekk og male over her og der. Barna synes ofte det er kjempegøy å få hjelpe til! Men akkurat som med oss voksne, er det ikke sånn at absolutt alle barn synes innredning er interessant.

For interiørfrelste voksne er egentlig barnerommet en gavepakke. Her får man jo virkelig utfoldet seg.

– Mannen hadde nok ikke syntes det var så gøy om jeg bygde om dobbeltsenga vår til en båt, men slikt er populært inne hos barna.

Båt eller ikke, McAllister minner om at det er lett å kjøpe for mye og for dyrt første gangen man innreder et barnerom – akkurat som når man venter sitt første barn:

– Barn blir fortere lei av ting enn man tror, så det kan være lurt å kjøpe mest mulig brukt – på nettet eller loppemarked.

Fem tips for barnerommet

1. Fondvegg! I barnerom er det perfekt hvis bare én vegg må endres når barnet vokser og ønsker seg noe annet. Det er raskere og billigere å endre én vegg enn alle fire.

2. Innred for bevegelse. Barn blir lettende sittende for mye foran data- og tv-skjermer. Hjelp dem til å røre på seg ved å sette opp ribbevegg, henge opp turnringer, bygge klatrevegg.

3. Gi barna et møbel som de kan bestemme over helt selv. De kan male det, dekke det med klistremerker, og fikse det opp igjen når de går lei. Med møbler fra loppis trenger det ikke koste så mye.

4. Tavlemaling er topp! Mal en fondvegg eller et helt møbel med det, så kan barna tegne og skrive så mye de vil etterpå.

5. Gjør det sammen. Lytt til barna slik at de kjenner seg delaktige, og se på innredningen som noe dere gjør for barnas skyld.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken