Det normale er å få hjelp til boligkjøp

Mange unge får hjelp av foreldre til sitt første boligkjøp.

Mange unge får hjelp av foreldre til sitt første boligkjøp. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mer enn to av tre boligkjøpere mellom 25 og 34 år fikk økonomisk hjelp da de kjøpte sin første bolig.

DEL

OSLO: Høye boligpriser og krav om egenkapital har gjort det svært vanskelig for mange unge å komme seg inn på boligmarkedet. For mange blir løsningen å få hjelp fra foreldrene.– Inngangsbilletten er blitt så dyr at unge bare unntaksvis klarer å kjøpe sin første bolig uten økonomisk hjelp. Uten støtte fra foreldre er mange unge sjanseløse på boligmarkedet, sier forbrukerøkonomi Magne Gundersen i Sparebank 1.

LES OGSÅ: Nye grep for at flere skal få eie

Høy andel

En undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at 70 prosent av boligkjøperne mellom 25 og 34 år fikk hjelp av familien til å komme seg inn på boligmarkedet. I aldersgruppen under 25 år gjaldt dette 81 prosent av boligkjøperne.

Blant dem som i dag er rundt 50 år var det bare en knapp tredel som fikk støtte til boligkjøp.

LES OGSÅ: – Et tankekors at egen bolig er i ferd med å bli en uoppnåelig drøm


Sikkerhet, lån eller gave

Det vanligste er at foreldre er kausjonister. Da stiller de med ekstra sikkerhet i sin egen bolig for den egenkapitalen barna mangler. Andre alternativer er å gi barna pengegaver eller forskudd på arv, å låne dem penger privat, stille som medlåntaker av banklån, eller å kjøpe bolig sammen med barna.

LES OGSÅ: Drammenserne er smarte boligkjøpere

Tankekors

Men ikke alle foreldre har mulighet til å hjelpe barna sine.

– Vi er i ferd med å få et skille mellom de mange som får støtte og de få som ikke får. Det er et tankekors at egen bolig er i ferd med å bli en uoppnåelig drøm for mange, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Dette er godt nytt for boligkjøpere

Artikkeltags