Dette er favorittleieboerne

Folk mellom 35 og 50 år er favorittleieboere fordi boligeierne ønsker stabile leieforhold.

Folk mellom 35 og 50 år er favorittleieboere fordi boligeierne ønsker stabile leieforhold. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sjekk om du tilhører denne aldersgruppen her!

DEL

De som leier ut boliger, vil helst ha leietakere i aldersgruppen 35 til 50 år. Årsaken er boligeeiernes ønske om stabile og langsiktige leieforhold.

De nye tallene kommer fram i en undersøkelse fra analyseinsituttet YouGov.

Ifølge undersøkelsen foretrekker fire av ti utleiere at leietakere er i aldersgruppen 35-50 år.

Blir boende lenger

– At folk i 40-årsalderen blir regnet som favorittleieboere, har nok sammenheng med eiernes ønske om stabile leieforhold. Vel etablerte mennesker i fast jobb blir gjerne boende lenger enn yngre leietakere, sier Ilan Bolstad, utleiesjef i Leiebolig, som står bak undersøkelsen.

Firmaet forvalter rundt 1.800 utleieboliger i Oslo og Akershus, og undersøkelsen er gjort blant eierne av disse boligene.

27 prosent av utleierne foretrekker unge voksne mellom 25 og 35 år. 10 prosent vil helst ha leietakere som har passert femti. Snaut fjerdeparten av de spurte har ingen bestemt preferanse.

Bare én prosent av utleierne har unge under 25 år på toppen av ønskelisten.

Unge flytter mest

– En god del studenter og unge arbeidstakere flytter jo ofte, og dette regner mange boligeiere som en ulempe. Men ellers har vi overveiende gode erfaringer også med denne typen leietakere.

Ungdom utgjør en stor gruppe på leiemarkedet. Mange av boligene Leiebolig forvalter, er bebodd av leietakere under 25 år.

– De er i likhet med øvrige leietakere grundig sjekket før kontrakt inngås. Unge boligsøkere er dessverre overrepresentert blant dem som siles ut på grunn av betalingsanmerkninger, sier Bolstad.

Drøyt halvparten av de spurte eier utleieboligen privat. Mange av dem har en lang tidshorisont på utleievirksomheten.

Langsiktig sparing

– Bare sju prosent svarte at de har kortere horisont enn to år. Drøyt tredjeparten tenker to til fem år frem. Over 40 prosent har planlagt å være utleier enda lenger, sier Bolstad.

En fjerdepart har tenkt å leie ut i mer enn 10 år.

– En del investorer har nok kommet til at utleiebolig er en gunstig plassering på lang sikt, for eksempel som pensjonssparing, sier Bolstad.

– Sammen med kapitaloppbyggingen over tid gir utleien en månedlig kontantstrøm hvor overskuddet kan disponeres fritt. Det er en attraktiv kombinasjon for mange.

Private utleiere har gjennomgående moderate lån på boligen, ifølge undersøkelsen. Bare en fjerdepart hadde en belåningsgrad på 60 prosent eller mer. Tre av ti hadde mindre enn 20 prosent belåning.

Drøyt halvparten av utleieboligene hadde tidligere vært bebodd av eier selv eller andre familiemedlemmer. Fire av ti eiere svarte dessuten ja på om det er sannsynlig at de selv eller familiemedlemmer senere skal flytte inn i boligen.

(ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken