Hold deg langt unna dette!

Oppussingen av bad er ikke noe for amatører, advarer fagfolk.

Oppussingen av bad er ikke noe for amatører, advarer fagfolk. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Godt håndverk og riktige materialer avgjørende når badet skal pusses opp.

DEL

Nye regler kan gjøre billigløsninger enda mer risikable, advarer fagfolk.

I Norge registreres det rundt 80.000 vannskader årlig. Mange av dem skyldes nettopp dårlig utført arbeid på badet, eller at materialene som brukes ikke holder mål.

– Dessverre ser vi ofte eksempler på grove feil. En gjenganger er manglende fall mot sluket, slik at vannet renner feil vei og forårsaker fuktskader, sier rørleggermester Vidar Wold i VW Consult AS.

Våtromsnormen

Han holder kurs i våtromsarbeid for håndverkere, ingeniører og takstmenn. Kursene leder fram til sertifisering etter bransjens våtromsnorm.

– Feil ved membranlaget som skal sikre at det er tett mellom sluket, rørene og gulvet, er også en klassiker, sier Wold.

– Både godt håndverk og riktige materialer er avgjørende for å unngå dette.

Det er ikke lovpålagt å følge våtromsnormen, som gir retningslinjer for arbeid på bad. Men ifølge Wold gir det forbrukeren den beste garantien mot ubehagelige overraskelser i ettertid.

Nye regler

Fra årsskiftet blir også en utvidet boligsalgsrapport obligatorisk ved omsetning av mange typer boliger her i landet.

Rapporten erstatter de enklere taksttypene og lanseres som resultat av et samarbeid mellom eiendomsmeglerne og takstbransjen.

– Hensikten med den utvidede rapporten er å gjøre bolighandelen tryggere for begge parter. Takstmannens undersøkelser blir grundigere, og kravene til dokumentasjon av utført håndverksarbeid blir skjerpet, sier Claus Norsted, styremedlem i Norges Takseringsforbund (NTF).

Han har deltatt i komitéarbeidet som har ledet frem til den nye boligsalgsrapporten og den såkalte standard NS3600.

– Hvis dokumentasjonen på utført baderomsarbeid ikke er i orden, vil det automatisk medføre en dårligere tilstandsgrad. Dette vil som regel også bety fratrekk i verdivurderingen, sier Norsted.

Riv selv

– For å spare penger kan folk gjerne legge ned egeninnsats i å rive gamle fliser og plater. Men når det nye badet skal bygges opp, bør de la fagfolk gjøre jobben alene, sier Håvard Hildrum, daglig leder i Varme & Bad Midt-Norge VVS.

Han advarer også mot å engasjere håndverkere som ikke er kvalifisert for våtromsarbeid, eller benytter løsninger og metoder som avviker fra norske bransjenormer.

– Vi forstår jo at det er fristende å hyre inn arbeidskraft til lavpris, men når dokumentasjonen på jobben ikke er i orden og skader oppstår i ettertid, kan det som var billig vise seg svært kostbart, sier Hildrum.

Han understeker at det er ikke forbudt å pusse opp badet på egen hånd, eller kjøpe tjenester fra andre enn de som har dokumentert kunnskap. Men prisen for feil utførelse kan bli høy og vil ofte falle på boligeier selv.

– Vi ser ser jevnlig eksempler på at folk får trøbbel på grunn av skader i ettertid, sier Hildrum.

– Slike skader vil i mange tilfeller ikke dekkes av forsikringen. Selv om de dekkes i utgangspunktet, kan byggefeil også føre til avkortning i erstatningssummen. Regresskrav overfor utførende håndverker kan også vise seg vanskelig å nå fram med.

(ANB)

Artikkeltags