Ikke glem dette før du flytter

Ellen Tandberg Andersen (til venstre) har vært på flere visninger i  Eik-området. Hun råder andre på husjakt til å lese all dokumentasjon grundig og være kritisk på visning. Her sjekker hun badet i eneboligen i Bertes vei sammen med svigerinnen Cathrine Iversen Tandberg.

Ellen Tandberg Andersen (til venstre) har vært på flere visninger i Eik-området. Hun råder andre på husjakt til å lese all dokumentasjon grundig og være kritisk på visning. Her sjekker hun badet i eneboligen i Bertes vei sammen med svigerinnen Cathrine Iversen Tandberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

På husjakt? Ikke glem å bruke god tid før livets største økonomiske ­investering. Du bør få ­godfølelsen!

DEL

Mange nordmenn vurderer å bytte bolig i løpet av de neste to årene.

Det viser DNB Eiendoms siste Eiendomspuls, den store landsbaserte spørreundersøkelsen som gjennomføres fire ganger i året med ulike spørsmål knyttet til bolig.

Mange har flytteplaner

Undersøkelsen for tredje kvartal viser at det er flest folk med flytteplaner i Oslo, Trondheim, Tønsberg og Skedsmo sammenlignet med andre steder i landet (over 20 prosent). Asker, Bærum, Fredrikstad og Lillehammer-regionen har færrest med flytteplaner.

– Drøye to millioner kroner er nok en prisklasse som passer mange, sier Ellen Tandberg Andersen.

39-åringen er på husjakt og har blinket ut en enebolig for attraktiv beliggenhet, antall soverom og gunstig pris. Trebarnsmoren har forberedt seg godt til visning og har med byggekyndig ekspertise i stefar, bror og svigerinne.

– Jeg har lest tilstandsrapporten grundig og nå skal vi se nøye på badet og det elektriske anlegget, forteller Andersen.

– Vær kritisk

Tidligere på dagen saumfarte hun eiendommen mens det ennå var lyst ute.

– Det er jo viktig å kikke på boligen i dagslys. Da så jeg blant annet at kledningen trenger ny maling til våren.

– Solforhold og fukt. Det er spørsmål som går igjen på visning, forteller DNB-megler, Hanne Dagmar Dyrhovd.

– Ved prissetting har vi her tatt høyde for oppussingsbehov, sier hun.

- Ring takstmann

Ellen Tandberg Andersen har også kalkulert med et par hundre tusen kroner til oppgradering av eneboligen. Hun har vært på flere visninger og har følgende råd til andre på husjakt:

– Les all dokumentasjon om boligen på forhånd og ikke være redd for å ringe takstmann når du stusser på noe eller trenger mer detaljert informasjon. Vær kritisk når du er ute og kikker og sjekk de store tingene som bad, vinduer og det elektriske, sier Andersen.

– Gjør hjemleksen

For deg med flytteplaner, har vi samlet en liste med punkter i faktarammen som det kan være lurt å tenke gjennom foran livets største økonomiske investering. Visningen er som oftest eneste sjanse du har til å vurdere boligen du ønsker å kjøpe.

– Det aller viktigste å huske på, er å bruke god tid på visning og kjenne etter om det føles riktig. Er det her du vil bo? Du bør få godfølelsen, råder Elisabeth Sedivy i DNB Eiendom.

Det samme gjør Jørgen E. Pettersson i Krogsveen.

– Stol på magefølelsen din. Når du har gjort hjemleksen din i forkant, brukt god tid på visning og sitter med en følelse av at her vil jeg virkelig bo, her kommer jeg til å trives, ja, da er det bare å by, sier Pettersson.

Han synes dagens kjøpere generelt er flinke til å forberede seg foran boligkjøpet.

– Mange har satt seg grundig inn i prospekt og tilstandsrapport og gjort seg kjent med nærmiljøet før de kommer på visning. Men flere kan bli enda flinkere til å forstå alt som står i tilstandsrapporten og spørre når det er noe de er usikre på, sier Pettersson.

– Undersøkelser viser at vi i snitt bruker 15 minutter på visning. Det er altfor lite. Det kan være fornuftig å gå på flere visninger før du legger inn bud. Da får du generell oversikt over markedet, noe som er gull verdt. Hastverk er sjelden lurt, fortsetter Sedivy.

Konflikter etter huskjøp

Hos Help Forsikring ser de at hver fjerde boligkjøper klager på kjøpet i ettertid. Og bad ligger på klagetoppen sammen med andre fuktskader som drenering og taklekkasjer.

– Tallet er basert på mer enn 30.000 saker for våre kunder med boligkjøperforsikring. Å bli en god boligkjøper, krever trening. Det er altfor mange unødvendige konflikter, sier advokat og informasjonssjef Dag Are Børresen.

– Ikke la deg blende av fancy styling og overflateoppussing. Det er viktigere at vannet renner til sluket på badet, at dreneringen fungerer og takrennene gjør jobben sin, sier advokaten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken