Gå til sidens hovedinnhold

Mannfolk vil ha nytt kjøkken

Artikkelen er over 7 år gammel

Og nå er det ikke lenger bare kvinnene som tar initiativet. Mannfolk vil ikke lage mat med gammelt utstyr i nedslitte omgivelser...

En ny undersøkelse fra YouGov viser at 23 prosent av mennene og 22 av prosent av kvinnene har planer om å pusse opp kjøkkenet i 2014.

Kjøkkensalget måles i antall skap, og i fjor kjøpte vi 1,25 millioner kjøkkenskap. Det er 6.000 flere skap enn året før.

Det finnes ikke nøyaktige tall for hvor mye dette kostet oss, men ifølge Prognosesenteret pusset vi opp for til sammen 65 milliarder kroner i fjor, og det er ny rekord.

De siste tiårene har kjøkkenet vært med på en klassereise.

– På 1950-tallet var kjøkkenet et lukket rom der husmoren laget maten. I dag har vi revet ned veggene og viser fram kjøkkenet, sier forsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning.

Vi har bygget kjøkkenøyer og har fått nye fronter.

– Kjøkkenet har blitt et allrom for hele familien, og mange sier at det er husets viktigste rom. Folk har også en større utstyrspark. Samtidig er både menn og kvinners interesse for matlaging økende, sier Annechen Bugge.

– Oppussingsentusiasmen dreier seg om å opprettholde eller øke standarden på boligen, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

– Kjøkkenet brukes og slites. For å opprettholde standarden, må det pusses opp og vedlikeholdes. Vi antar at en femtedel av boligprisveksten vi har hatt de siste fem årene kan tilskrives standardheving, sier Øye.

Undersøkelsen også viser at oppussingsiveren er størst i Oslo og Akershus.

Her planlegger hver tredje familie (33 prosent) å fornye kjøkkenet i løpet av året. Sørlandet ligger på bunn av lista med bare 16 prosent.

– Det er ingen overdrivelse å si at nordmenn elsker kjøkken. Ingen pusser opp så mye som oss, sier salgsdirektør Fredrik Tønnesen i Elkjøp, som står bak undersøkelsen.

– Både norske og utenlandske studier viser at kvinner i større grad enn menn har bestemt hvordan det skal se ut hjemme. Men undersøkelsen vår kan tyde på at mennene nå engasjerer seg mer.

Den viser blant annet at hele 19 prosent av single menn uten barn, skal pusse opp i år.

– Det stemmer egentlig ganske godt med vår erfaring. Norske menn er opptatt av at kjøkkenet skal være funksjonelt, praktisk og se bra ut, sier Tønnesen.

– Våre salgstall underbygger også at nordmenn er blitt mer opptatt av kjøkken. Vi solgte dobbelt så mange kjøkken i 2012 enn året før. (ANB)

Kommentarer til denne saken