Ny frykt senker boligmarkedet ytterligere

<b>PÅ VANDRING.</b> Å være trofast mot én bank er neppe lønnsomt. Ekspertene anbefaler å shoppe rundt, og ha boliglån, innskudd og lønnskonto i ulike banker. (FOTO: Henrik Björnsson)

<b>PÅ VANDRING.</b> Å være trofast mot én bank er neppe lønnsomt. Ekspertene anbefaler å shoppe rundt, og ha boliglån, innskudd og lønnskonto i ulike banker. (FOTO: Henrik Björnsson)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Potensielle lånekunder takker nei til boliglån til tross for at bankene ikke har endret utlånspraksis.

DEL

OSLO: Potensielle lånekunder takker nei til boliglån til tross for at bankene ikke har endret utlånspraksis.Boligmarkedet er betraktelig roligere enn for et halvt år siden og debatten går høyt om hvilke faktorer som som er utløsende.

Den viktigste faktoren er som tidligere usikkerhet om salgspris og prisutvikling, men en undersøkelse fra SpareBank 1 SMN viser at en ny frykt har oppstått.

Sitter på gjerdet

Det viser seg at selve samtalen mellom bankrådgiverne og potensielle boligkjøpere bidrar til at stadig flere blir sittende på gjerdet.

- Mange har pekt på det er bankene som har blitt strengere, men vi og andre banker vet at våre retningslinjer er de samme som før, sier privatøkonom i Sparebanken 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Sparebanken 1 SMN har undersøkt nærmere hva som faktisk påvirker boligkjøperne i forhold til boligkjøpet.

400 av bankens kunder som hadde henvendt seg til banken om muligheten for lån ble spurt om de fortsatt vurderte å kjøpe bolig.

Fraråder mellomfinansiering

- Undersøkelsen viser at selv om bankene har samme utlånspolicy som  tidligere, så oppfatter én av åtte kunder som ville kjøpe ny bolig og selge den gamle, at bankenes rådgivere nå fraråder mellomfinansiering selv om bankens regler er de samme som tidligere. Resultat kommer trolig av at bankrådgiverne fokuserer mer enn tidligere på å synliggjøre konsekvensene av usikkerhet i salgssum på egen bolig i forhold til langsiktig økonomisk situasjon, sier Reite.

Undersøkelsen viser videre at 22 prosent av respondentene hadde endret planer og vurderte ikke lenger boligkjøp, men 78 prosent var usikker eller planlegger fortsatt kjøp.

- Dette tyder på at vi har mange som er avventende, men som fremdeles planlegger boligkjøp, sier Reite.

Gruppen som svarte at de ikke lengre skulle kjøpe bolig, eller var usikker, ble spurt om hva som var viktigste årsak til at de ikke lenger var sikker på om de skulle kjøpe bolig fordelt i kategoriene første bolig og boligbytte.

Førstegangskjøperes dilemma

For førstegangskjøperne var det for lite lån/betjeningsevne, egenkapitalmangel og usikkerhet om utvikling i eiendomspriser som var viktigste årsaker til at de ikke ville kjøpe/var usikker.

For de som skulle bytte bolig var det usikkerhet om salgspris, stort utvalg og fraråding av mellomfinansiering fra banken som var viktigste årsaker tett fulgt av usikkerhet om eiendomsprisene.

- For kjøpere av første bolig er det helt klart egenkapitalkravet og utfordringer med betjeningsevne som ikke strekker til i forhold til boligprisene som er viktigste årsaker til at de er usikker på boligkjøp. For de som skal bytte bolig er det en usikkerhet rundt både hva de får for boligen, stort tilbud av boliger som ligger i markedet samtidig og bekymring rundt boligbyttet som er de viktigste faktorene, sier Reite.

Artikkeltags