Nytt kjøkken – for et par tusenlapper

Kjøkkenet brukes flittig hos de fleste og krever en liten oppfriskning med jevne mellomrom. Om du har overflater som skal males, er ikke det noen uoverkommelig oppgave, hverken arbeidsmessig eller økonomisk.

Kjøkkenet brukes flittig hos de fleste og krever en liten oppfriskning med jevne mellomrom. Om du har overflater som skal males, er ikke det noen uoverkommelig oppgave, hverken arbeidsmessig eller økonomisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Her får du tipsene som gir det et nytt kjøkken på sparebudsjett.

DEL

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og, for mange, et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet, mens de voksne lager mat.

Rommet blir mye brukt – og mye slitt. En oppfrisking behøver ikke å koste så mye.

For på kjøkkenet kan det meste males; både tak, vegger, gulv og innredning. Dette er et arbeid som er overkommelig for de fleste av oss, men det gjelder å velge rett maling, og det er en del nyttig redskap du bør ha for hånden.

Grunnleggende regler for maling gjelder imidlertid også for kjøkkenet, uansett hva som skal males; underlaget må være rent, tørt og fast.

Først rengjøring

Kjøkkenet er et flittig brukt rom i de fleste hjem. Overflatene utsettes for alt fra fet stekeos til skitne barnefingre. Det krever grundig rengjøring før du maler. Malingsprodusentene har spesielle rengjøringsmidler som med fordel kan benyttes for å få rene flater.

Merk deg at mange har både rengjøringsmidler for vanlig rengjøring, det de kaller vedlikeholdsvask, og rengjøringsmidler som er kraftigere og kun kan brukes dersom du skal male.

Avslutt med å tørke av flatene med en ren, fuktet klut, slik at du fjerner rester av rengjøringsmiddelet.

Sliping

For å bli kvitt ujevnheter, og for å gi den nye malingen et bedre feste, bør du gå over alle flater med et slipepapir. Maler du flere strøk, eller grunner, bør du også gjøre dette mellom strøkene.

Er du nøye med slipingen får malingen ikke bare bedre feste den får også en finere overflate. Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Valg av maling

På kjøkkenet har det vært ofte vanlig å velge en maling med høy blankhetsgrad for å lette renholdet. Dagens malinger kan imidlertid være like enkle å holde rene uansett hvor blanke eller matte de måtte være.

Valget er i første rekke knyttet til smak og behag både når det gjelder maling til tak, vegger, gulv og innredning.

Malingen

Det er flere fordeler med å benytte en rull til å påføre malingen.

Rullen gir en jevn fordeling av maling og arbeidet går fortere. For å få en perfekt finish, og for å unngå «appelsinhud», er det viktig at du etterstryker med en spesialpensel med en bred bust.

Når du først har bestemt deg for å male en flate, pass på å arbeide jevnt og fort, slik at malingen ikke tørker for mye mens du holder på.

Gå lett over flatene med et fint slipepapir mellom strøkene og fjern eventuelt pussestøv med en mikrofiberklut. Normalt sett vil det være behov for to malingsstrøk for å få en jevn farge. Er det noe du er usikker på, snakk med din fargehandler.

Kjøkkenskap

Når det gjelder kjøkkeninnredning så forekommer det ofte fronter med profilering av ymse slag. Da kan du med fordel begynne innerst på speilet. Begynner du på rammen rundt, er det lettere å komme innpå der man allerede har malt.

En hensiktsmessig rekkefølge er først speil, deretter kanter og til slutt rammen. Ta for deg en og en del og gjør deg helt ferdig med pensel og rull.

Til slutt etterstryker du før du går videre. Vanntynnbar maling tørker raskt, så det er viktig å jobbe systematisk.

Dørhåndtak og lysbrytere

Ikke absolutt alt bør få maling på seg. Håndtakene på skap og skuffer, lysbrytere og kontakter og andre ting du finner på flaten som skal males, kan med fordel fjernes før du tar frem penselen.

Forsøk på tildekking med maskeringstape er plundrete og sjeldent vellykket. Med en skrutrekker er det raskere å fjerne disse elementene.

Vær ytterst forsiktig med å blottlegge elektriske kabler.

DETTE KAN DU TRENGE

 • Vaskeklut eller svamp
 • Rengjøringsmiddel
 • Fint slipepapir eller slipekloss
 • Mikrofiberklut
 • Rull og rullekar
 • Pensler
 • Etterstryker
 • Forlengerskaft
 • Grunning
 • Maling
 • Maskeringstape
 • Sparkel

TIPS TIL MALEJOBBEN

 • 1. Dekk til gulv, møbler og lignende med plastfolie eller dekkpapp.
 • 2. Fjern løs maling med en skrape eller en sparkel. Slip deretter ujevnheter og kanter.
 • 3. Rengjør taket med en svamp og vann. Bruk salmiakk eller kraftvask. La det så tørke.
 • 4. Reparer eventuelle sprekker og hull med sparkel.
 • 5. Avkjøl rommet. Bruker du akrylbasert takmaling vil du oppleve at denne tørker veldig raskt.
 • 6. Start å male der dagslyset er sterkest og fortsett å male hele taket fra lyset, da vil umalte flekker synes lettere.
 • 7. Rull ut malingen på et begrenset felt om gangen, slik at det ikke blir skjolder.
 • 8. Ha rikelig med maling på rullen. Jobb ikke for lenge med tom rulle; dypp rullen ofte. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken