Rekordhøye utbetalinger

Mye av økningen i brannserstatningene er relatert til storbrannene i Lærdal (bildet) og Flatanger.

Mye av økningen i brannserstatningene er relatert til storbrannene i Lærdal (bildet) og Flatanger. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Summene etter branner i boliger og hytter slår alle rekorder.

DEL

Det viser nye tall fra Finans Norge. Erstatningene økte med 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og endte på 1,5 milliarder kroner.

– Storbrannene i Lærdal og Flatanger i januar ga alene rundt 300 millioner kroner i erstatninger og forklarer mye av den store økningen i brannerstatningene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Selv om vinteren tradisjonelt er verst når det gjelder brann, er det sjelden at storbranner med så store materielle skader kommer så tett.

Flere hyttebranner

Mange branner i hytter og fritidsboliger trekker også skade- og erstatningstallene opp.

Erstatningsutbetalingene etter brann og branntilløp i hytter og fritidsboliger var på rundt 200 millioner kroner etter de første seks månedene av 2014.

Dette er dobbelt så mye som året før.

Elektrisk årsak

I svært mange branner her i landet er brannårsaken ukjent.

Men der hvor brannårsaken er kjent, er det opp mot halvparten som skyldes feil ved det elektriske anlegget, eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr.

– Kontroll av det elektriske anlegget er viktig. Bruk sertifisert kontrollør og få sjekket huset ditt, sier Neverdal.

Lynskader

Lyn fører som regel ikke til brann, men kan gjøre stor skade på elektriske apparater og utstyr. Slike skader inngår også i brannerstatningene.

– Vi har hatt svært mange lynskader i august i år. Vanligvis fører ikke lyn til store materielle skader, men i de verste tilfellene blir det brann i boligen, sier Neverdal.

Lynskadene hittil i august vil trolig trekke skadetallene for året som helhet opp. Bare i løpet av noen få dager i begynnelsen av måneden ble det registrert flere tusen lynskader.

Etter første halvår av 2014 registrerte forsikringsselskapene 20 prosent flere lynskader enn i samme periode i 2013.

(ANB)

Artikkeltags