– Trendy å handle brukt

Mange nordmenn liker å handle brukt, også på loppemarkedet. Det er hipt å fylle opp huset med brukte ting, sier forbrukerøkonom.

Mange nordmenn liker å handle brukt, også på loppemarkedet. Det er hipt å fylle opp huset med brukte ting, sier forbrukerøkonom. Foto:

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

Det er ikke nødvendigvis de som har dårlig råd som kjøper brukt.

DEL

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener det å handle brukt er blitt et motefenomen.

– Miljøfokuset har nok bidratt til at mange, spesielt unge, er tilbøyelige til å kjøpe brukte varer. Nå er det jo trendy å kle opp barna sine i brukte klær. Det er hipt å fylle huset med bruktfunn fra nettet og loppemarkeder, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er ikke nødvendigvis de som har dårlig råd som kjøper brukt, fortsetter hun.

Miljøansvar

Én av to har kjøpt brukt de siste seks månedene, for eksempel på nettet, i en butikk eller på loppemarked, viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra Nordea.

Seks av ti mellom 26 og 39 år har handlet brukte gjenstander de siste seks måneder. Nær 50 prosent av de mellom 18 og 25 år har gjort det samme, viser undersøkelsen.

– Når man kjøper noe brukt, kjøper man gjerne mer en enn gjenstand. Du kjøper deg en historie. Du kjøper troverdighet. Du kjøper deg følelsen av å ta et miljøansvar, sier Elin Reitan.

– Men det er viktig at kjøp av brukte varer ikke kommer som et tillegg, men heller erstatter kjøp av nye varer. Om ikke, vil både miljøgevinsten og den finansielle gevinsten forsvinne, understreker hun.

– Vær kritisk

Hun oppfordrer imidlertid til å være kritisk når man går til innkjøp av brukte gjenstander.

– En del bruktvarer prises høyt. Vær derfor kritisk når du vurderer gjenstand og pris, og undersøk hva andre priser tilsvarende varer til før du slår til på handelen.

Oslo-folk handler mest brukt (54 prosent), etterfulgt av henholdsvis Nord-Norge (52 prosent), Sør-Norge (51 prosent), Østlandet (46 prosent), Vest-Norge (45 prosent) og Midt-Norge (38 prosent).

I undersøkelsen kommer det også frem at tre av ti nordmenn har solgt brukte gjenstander de siste seks månedene.

Litt om brukthandel

  • Én av to har kjøpt brukte varer de siste seks måneder.
  • De som har handlet brukte gjenstander, har i gjennomsnitt brukt 2.600 kroner i samme periode.
  • Menn har handlet brukte gjenstander for dobbelt så mye som kvinnene de siste seks månedene.
  • Nær halvparten av de med barn har solgt brukte gjenstander de siste seks måneder.
  • Flest i gruppen av høytlønnede selger brukte gjenstander. 35 prosent av de som tjener mellom 800.000 kroner og en million kroner eller mer har solgt brukte gjenstander.
  • De som har solgt brukte gjenstander de siste seks måneder har tjent i gjennomsnitt 2.640 kroner.

(Kilde: Nordea)

(ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken