Gå til sidens hovedinnhold

Du kan gjøre et kupp på loppis

Artikkelen er over 9 år gammel

Signe Schineller synes gleden av et interiørfunn blir større på et loppemarked.

En god blanding av nytt og gammelt fyller den lyse stua hos interiørstylisten. En blomstrete asjett, en slik som bestemødre elsker, pynter opp veggen ved siden av flatskjermen.

Del på Facebook

En sigareske har blitt til en dekorativ titteboks, og beina på det massive trebordet vitner om tredreiing av beste sort. Sofaputa er håndbrodert med sirlige sting i duse farger. Ingen vet av hvem. Og alt dette kom på plass for en billig penge.

– Jeg har blitt nødt til å begrense loppemarkedsbesøkene mine. Hvis du ikke skal bruke det med en gang, trenger du jo en plass å sette det. Men jeg er veldig glad i ting, sier Schineller.

Smått og stort

Lignende småskatter finnes trolig nær deg i høst. Dette er tida da lag, foreninger, menigheter og skolekorps samler og selger lopper i hopetall. Kvaliteten kan variere, men gull er ikke alltid så langt fra gråstein. Se muligheter og bruk øynene, råder Schineller, som driver bloggen re: signert.

– Loppemarkeder over to dager sparer noen ting til dag to. Men ofte blir det lagret under bordene, så setter du deg på kne og roter litt, kan du finne noen skatter der, sier hun.

I tillegg til er det greit å tenke over hvordan du kan bruke den gjenstanden du har funnet, og prøve å se den for deg i et rom. En rosa glassvase er kanskje ikke så fin i seg selv, men kan skru helhetsinntrykket av stuekroken fra ok til glimrende hvis det går godt til maleriet eller stolen.

Men det skal likevel mye til for at de mest verdifulle møblene havner på loppis, mener Richard T. Brunæs, innehaver av bruktbutikken Obelisque i Oslo.

– Leter du etter noe spesielt, skal du ha en god dose flaks for å gjøre et skikkelig kupp. Men det er mye fint der ute, så alle kan gjøre gode og hyggelige kjøp. Det handler også om å ha litt kunnskap, sier Brunæs.

Gjenbruk

– Men det kan også hende noe er litt ødelagt eller kan gjøres noe med. Redesign er mer enn å male hvitt. Jeg liker å beholde noe av det gamle slik det var, sier Schineller og løfter opp en teakkrakk.

Krakken kostet 10 kroner, og det gulrosa, blomstrete trekket fant hun nederst i en kurv med restestoff på Mysen. Sammen med et pyntebånd og en grønn knapp på toppen, har det blitt det Schineller kaller sitt favorittredesign.

– Folk leverer alt mulig til loppemarkeder, og ikke nødvendigvis så gamle ting. Men mye av det nye er ikke alltid like sjelfullt eller holdbart, sier Schineller.

– Ikea-vintage er som regel ikke så veldig spennende. Men på loppemarked kan du for eksempel finne fullt brukbare hagemøbler. Det er viktig at folk tenker gjenbruk, sier Brunæs ved Obelisque.

– Behold roen

Når de populære loppemarkedene åpner dørene, kan trykket bli i overkant stort. Spisse albuer og racet etter det beste og mest spesielle kan for noen ødelegge sjarmen med handlingen og den sitrende spenningen.

– Før i tiden var det mer avslappet. Men så var det ikke noe status å gå på loppemarked for 20–25 år siden. Det var heller litt flaut. I dag har det blitt blodig alvor, knuffing og skubbing. Jeg tror det er viktig å beholde roen, ta seg god tid og kikke litt for å få en god opplevelse, sier Brunæs.

Selv om loppemarkedets geografi ikke trenger å være avgjørende for utvalget og kvaliteten på loppene, kan det lønne seg å dra litt ut av sentrum, dersom du bor i en by.

– Det er nok en trend at folk drar litt utenbys. Kanskje kan du være litt heldigere der, sier Brunæs.

Og med oppmerksomme øyne, leting, god teft og fint driv kan en loppetur fort bli til mange favner «nytt» fyll til huset.

– Husk at du skal få med deg alt sammen hjem. Budbil blir fort dyrere enn handelen, sier Schineller.

Høsten i lopper

Her er et lite utvalg fra de kommende helgene:

Oslo. Sted: Ila skole. Arrangør: Ila skoles musikkorps (3.-4. september)

Oslo. Sted: Sagene skole. Arrangør: Sagene skole musikkorps. (3.-4. september)

Bergen. Sted: Jekteviken. Arrangør: Dyrebeskyttelsen Bergen. (3.-4. september)

Lier. Sted: St. Hallvardhallen. Arrangør: Høvik og Lier musikkorps. (3.-4. september)

Larvik. Sted: Østre Halsen skole. Arrangør: Østre Halsen musikkorps. (3.-4. september)

Kristiansand. Loppemarked/ garasjesalg, Krossen. Arrangør: Aisha Rais. (4.-6. september)

Hønefoss. Sted: Stranden skole. Arrangør: IF Tyristubben håndball. (17.-18. september)

Mjøndalen. Sted: Mjøndalshallen. Arrangør: Mjøndalen og Steinberg skolekorps. (17.-18. september)

Fetsund. Sted: Kringen. Arrangør: Fetsund KFUK-KFUM. (24. september).

Slattum. Sted: Slattum skole. Arrangør: Søndre Nittedal skolekorps. (15.-16. oktober)

Lillehammer. Sted: Håkons hall. Arrangør: Hammartun skolekorps. (15.-16. oktober)

Oslo. Sted: Bekkelaget skole. Arrangør: Bekkelaget skoles musikkorps. (24.-25. september)

Dammen. Sted: Åskollen skole og Glassverket hallen. Arrangør: Åskollen skolekorps. (28.-30. oktober)

(Kilde: loppemarked.info og Loppemarkeder i Bergen (blogg)