DRAMMEN: Ifølge Forbrukerombudet er det anslått at rundt halvparten av oss handler én eller flere julegaver på nett.

Det er en enkel og rask måte å handle julegaver på, men det er likevel ting du bør være oppmerksom på før du gjør unna julehandelen på PCen.

Bruk kredittkort

Forbrukerombud Gry Nergård mener alle bør være skeptiske til tilbud som virker for gode til å være sanne.

– For de er som regel akkurat det. Er du i tvil om nettbutikken er seriøs, bør du droppe handelen, sier Nergård.

Hun advarer mot urimelige vilkår og forskuddsbetaling, og oppfordrer alle til å handle på nett med kredittkort.

– Det tryggeste er å betale med kredittkort. Ikke betal direkte til selgers konto for da har du ingen sikkerhet for pengene dine dersom firmaet ikke leverer varene eller går konkurs i mellomtiden, sier Nergård.

Forbrukerombudets tips

Sjekk flere nettbutikker og andres erfaringer:
■ Det kan være store forskjeller i pris, service og pålitelighet. Før du handler bør du søke etter andres erfaringer med å handle i butikken du tenker å bruke.

Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon:
■ Det skal være lett å kontakte selger. Nettbutikken skal opplyse om selgers navn, adresse, organisasjonsnummer og e-postadresse. Se også etter telefonnummer.

Les vilkårene før bestilling:
■Vilkårene forteller deg hvordan nettbutikken håndterer blant annet forsinkelser, avbestillinger og retur. Synes du vilkårene er urimelige, bør du droppe handelen.

Unngå forskuddsbetaling:
■ Når du forskuddsbetaler står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs. Betaler du med kredittkort kan du klage til banken din dersom selger ikke leverer.

Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger:
Ikke gi fra deg konto- og kortopplysninger før du har bestemt deg for å handle. Vær skeptisk til å gi fra deg andre typer personopplysninger.

Sjekk totalsum og leveringstid:
■ Sjekk at du får oppgitt kjøpesum, fraktkostnader, leveringstid og leveringsmåte før bestilling. Etter bestilling skal du motta en ordrebekreftelse.

Husk at du har angrerett ved netthandel:
Vil du angre på kjøpet, må nettbutikken ha beskjed senest 14 dager etter at du har mottatt varen og informasjon om angreretten. Du kan angre før varen kommer. Når du angrer har du krav på å få tilbake pengene, men kostnadene ved å sende varene i retur er det du som må betale.

Handel fra utlandet:
■ Kjøper du varer fra utlandet til over 200 kroner, kan det komme fortollingsgebyr og merverdiavgift i tillegg til prisen på varen.