Gå til sidens hovedinnhold

Spanjol på frammarsj

Artikkelen er over 8 år gammel

Ukens vin er like sommerlig og frisk som salaten den akkompagnerer.

Ukens lette, crispy salat med oliven, tomat, agurk og laks er som skapt for sommer og sol.

I tillegg inneholder retten brødkrutonger og en frisk, urtepreget dressing. Retten er vegetal, frisk og urtepreget i stilen og trenger en vin med samme egenskaper.

Druefavoritt

Et naturlig valg vil for mange være en Sauvignon blanc-basert vin med friske, vegetale, urtepregede aromaer og en slank stil. En lett, frisk riesling vil også kunne fungere godt. Selv om begge disse druene inneholder mye av det retten trenger, har jeg en favoritt som nok er litt mer ukjent for de fleste.

I Rueda i Spania, i området Castilla y Leon, er det druen Verdejo som regjerer når det kommer til hvitvin. Området dekker rundt 8000 hektar vinmark og har et femtitall produsenter. Vinene har ofte en slank, frisk stil med aromaer av gress, urter, stikkelsbær og sitrus. De er perfekte for lette, vegetale retter eller bare som terrassevin eller aperitif.

Renser opp

Ukens anbefaling er Azumbre Verdejo 2011 best. nr. 2089701, kr 110, bestillingsutvalg). Vinen har en lett, frisk bouquet av stikkelsbær, eple, sitrus og urter. Smaken er knusktørr, med høy syre og middels fylde. Frukten har et friskt preg av eple, sitrus og urter.

De vegetale smakene i vinen kommer virkelig til sin rett sammen med salatens friske grønnsaker. Vinens syre renser fint opp etter de fete laksebitene, og urtepreget i vinden går hånd i hanske med dressingen av kjørvel og gressløk. I tillegg er vinen et røverkjøp!

Kommentarer til denne saken