Smaken som ikke er til salgs

Rundstykkeoppskriften er bestemors, mens baconsmøret er min idé.

Rundstykkeoppskriften er bestemors, mens baconsmøret er min idé. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Alle oppskrifter som starter med «bestemors» legger lista høyt.

DEL

DRAMMEN: Få kan så mye om hjemmelaget mat som bestemødrene våre gjorde. Fra min egen bestemor er rundstykkene, rullet sammen på kjøkkenbenken av rynkete hender, et særdeles godt minne.

LES OGSÅ: Foreldre vil ha lavkarbo på SFO
LES OGSÅ: Ned fem kilo før sommeren

Ukjent for mange

De inneholdt ikke spor av ekstra gluten, ekstra stivelse eller ekstra enzymer. Heller ikke stabilisator, surdeig og annet som kommersiell bakst i dag er tilført.

Nettopp derfor er smaken av bestemors rundstykker litt fremmed for mange.

Vi snakker om en smak som rett og slett ikke er til salgs. De myke, hvite, søte, salte, nystekte rundstykkene smaker ganske enkelt hjemmelaget.

Det eneste du trenger for å lage bestemors rundstykker, er fem naturlige ingredienser og tre timers tålmodighet.

LES OGSÅ: Fullt mulig med lavkarbokaker

Ekstra krydder

Her har bestemors barnebarn tillatt seg å ta det beste fra rundstykkene hennes – smak og konsistens – for så å kjøre oppskriften gjennom tidsmaskinen. Dermed havner de på et restaurantbord anno 2012, sammen med deilig baconsmør og krydder.

Krydder som er supre til bakst, er de svarte og hvite sesamfrøene, korianderfrø, svart grov pepper, fennikelfrø og flaksalt. Et strøk med melk og egg gir en mørk gyllen skorpe som binder krydderet og saltet til rundstykkene under steking. Det sedvanlige smøret er blandet med fett fra godt bacon.

Kan du tenke deg noe en mer appetittvekkende start på et måltid? Ikke jeg heller ...

Mat

TILBEHØR: Vi unner oss litt lavkarbomat i form av baconfett og smør.

Framgangsmåte

Smelt smøret og tilsett melken. Varm dette til 45 grader. Ha egg, gjær, melk, smør, sukker og salt i eltebollen, som kjøres på lav hastighet med eltekrok. Ha i litt ekstra mel hvis du synes deigen ser altfor løs ut. Det er ikke noe problem med litt løs deig, for hard deig er derimot ikke bra.

Kjør deigen i ca. fem minutter, til den begynner å slippe bollen. Ta ut eltekroken, dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel høyde, ca. 45– 60 minutter.

Mat

IKKE KLAR: Deigen er ikke ferdig eltet før den begynner å slippe bakebollen.

Ha litt mel på bordet og legg deigen på melet. Del deigen i to og rull ut to like lange pølser. Del hver pølse i like emner som rulles ut til runde boller. Hver bolle skal veie cirka 30– 40 gram. Sett rundstykkene på smurt plate og la dem heve under kjøkkenhåndkle i ca. 30-45 minutter.

Pensle med sammenpisket egg/melk, dryss på krydder og salt (lag en miks av alle krydderne, eller bruk dem du liker best av disse). Stek rundstykkene ved 180 grader i 10-12 minutter eller til de er gylne oppå.

La rundstykkene hvile minst 15 minutter etter steking før du setter dem til livs med uforskammede mengder av baconsmøret.

Mat

TRILLENDE RUND: I håndflaten ruller du rundstykkene trillrunde.

Slik lages baconsmør: Skjær opp baconet i tynne strimler. Stek strimlene sammen smøret i en stekepanne på lav varme. Stek til væsken i smøret er fordampet og baconet er lett sprøtt og gyllent. Dette kan ta ca. 10– 15 minutter.

Sil av fettet i en bolle og avkjøl det på benken til romtemperatur, ca. 18– 20 grader. Pisk fettet hvitt og luftig. Legg det luftige baconfettet i en skål rett før servering. Ta vare på baconet også. Noe av det kan drysses på toppen ved servering. Hilsen bestemor og meg.

LES OGSÅ: En Bjørn etter bacon: – Kona mi sier at jeg ser penere ut, også, sier Bjørn Karlsen (75).

Del dine beste oppskrifter i kommentarfeltet under eller på Mitt DT

Artikkeltags